Връзки за достъпност

Извънредни новини

Екзекуциите в света са достигнали десетгодишен връх според доклад на Амнести Интернешънъл


Протест в Белгия срещу екзекуциите в Иран
Протест в Белгия срещу екзекуциите в Иран

През 2023 г. екзекуциите в световен план са достигнали най-високото си ниво за последното десетилетие. Ръстът се дължи основно на смъртните наказания в Близкия изток, сочи годишният доклад на Амнести Интернешънъл.

Общият брой на екзекуциите е 1153. Увеличението е с 30% спрямо 2022 г. Въпреки общото нарастване, броят на държавите, които прилагат смъртната присъда, е спаднал до най-ниското ниво в историята.

Докладът беше публикуван, след като още през април правозащитната организация алармира, че смъртните присъди в Иран са достигнали 8-годишен връх през 2023 г. - само за този период там са извършени 853 екзекуции. Поне 481 от тях са свързани с наркотици, пише още в доклада.

В САЩ броят на екзекуциите се е увеличил от 18 на 24. Президентът Джо Байдън е критикуван за забавянето на отмяната на федералната смъртна присъда.

В Субсахарска Африка екзекуциите са се утроили от 11 през 2022 г. на 38 през 2023 г. Въпреки законодателния напредък в Кения, Либерия, Зимбабве и Гана, нито една държава региона не е отменила смъртното наказание през 2023 г.

"Смъртните присъди са в разрез с човешките права и наказателните ни системи. Малкото държави, които все още ги използват, трябва да бъдат в крак с времето и да премахнат смъртното наказание", казва генералният секретар на Амнести Интернешънъл Агнес Каламард.

Тя добавя, че смъртните присъди ще бъдат разгледани по време на тазгодишното общо събрание на Организацията на обединените нации (ООН). Амнести Интернешънъл настоява всички правителства да се обединят зад призива на ООН за прекратяване на използването на смъртното наказание.

Петте държави с най-висок брой екзекуции през 2023 г. са Китай, Иран, Саудитска Арабия, Сомалия и САЩ. Иран представлява 74% от регистрираните случаи, а Саудитска Арабия около 15%. Сомалия и САЩ са извършили повече екзекуции в сравнение с 2022 г.

Амнести Интернешънъл твърди, че поради държавна тайна, не разполага с информация за хилядите хора, за които се смята, че са екзекутирани в Китай. Това важи и за Северна Корея и Виетнам, за които също се твърди, че прилагат смъртни присъди.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG