Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ужасяващ връх". Амнести Интернешънъл осъди ръста на екзекуциите в Иран


Протест срещу насилието в Иран. Париж, 15 октомври 2022 г. Снимката е илюстративна.
Протест срещу насилието в Иран. Париж, 15 октомври 2022 г. Снимката е илюстративна.

Смъртните присъди в Иран са достигнали 8-годишен връх през 2023 г., като е отчетено, че през изминалата година са извършени 853 екзекуции. Това съобщи Амнести Интернешънъл в четвъртък.

Новината идва на фона на продължаващото преследване на активисти и критици на ислямисткия режим в Иран. След масовите антиправителствени демонстрации от 2022 г. в страната Амнести отбеляза, че иранските власти са зачестили използването на смъртната присъда като" оръжие за потушаване на несъгласните".

Сега правозащитната организация публикува нов доклад, в който съобщи, че правителството в Иран продължава да използва смъртното наказание като оръжие срещу протестиращи, дисиденти и членове на подтиснатите етнически малцинства.

От общо 853 екзекуции поне 481 от тях са свързани с наркотици, пишат от Амнести.

"Смъртоносните политики на властите срещу наркотиците оказват непропорционално въздействие върху бедните и маргинализираните общности", се казва в доклада.

"Смъртното наказание е ужасяващo. Използването му в толкова голям мащаб като средство за борба с наркотиците е грозна злоупотреба с власт", каза и Диана Елтахауи, която е заместник регионален директор на Амнести Интернешънъл за Близкия изток и Северна Африка.

Докладът отбелязва още, че е нужен "силен отговор на световно ниво", който да принуди Техеран да наложи мораториум върху смъртната присъда.

Иранското правителство не публикува официална статистика за броя на извършените екзекуции. Информацията за тях идва от справки на Амнести с правозащитни групи в страната, които използват публично достъпни източници.

През тази година са докладвани най-малко 95 екзекуции. Статистиката е актуална към 20 март, но според Амнести реалният брой е по-висок.

От 1979 г. Иран се управлява от ислямистки режим, който наложи строги религиозни правила. През есента на 2022 г. в страната избухнаха едни от най-големите протести от десетилетия с искания за премахване на религиозните закони.

До демонстрациите се стигна след смъртта на млада жена в ареста, задържана от религиозната полиция заради това, че не е покрила "правилно" косата си със забрадка.

По време на протестите срещу режима стотици хора бяха убити, а хиляди - задържани. Някои протестиращи бяха осъдени на смърт и екзекутирани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG