Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Освободителна група". Ердоган не смята Хамас за терористична организация


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза в сряда, цитиран от Ройтерс, че Хамас не е терористична организация, а освободителна група, която се бори за защита на палестинските земи и народ.

Паравоенната палестинска групировка Хамас е обявена за терористична от САЩ, Европейския съюз (ЕС) и Израел. Тя започна най-мащабната си атака срещу Израел до момента на 7 октомври. Впоследствие Израел обяви война на организацията. Хиляди хора са загубили живота си в конфликта до момента.

"Хамас не е терористична организация, а освободителна група, "муджахидини", които водят битка за защита на своите земи и народ", каза той. Арабската дума "муджахидини" обозначава хората, които се борят за своята вяра.

Ердоган също така заклейми западните сили, които изразиха подкрепа за ответните действия на Израел срещу Хамас, като каза, че "западните сълзи, пролети за Израел, са проява на лицемерие".

Ердоган призова за незабавно прекратяване на огъня между израелските и палестинските сили и добави, че мюсюлманските страни трябва да действат заедно, за да осигурят траен мир в региона.

Турция е част от НАТО, чиито членки в голямата си част смятат Хамас за терористична групировка.

Думите на Ердоган предизвикаха упрек от страна на италианския заместник министър-председател Матео Салвини, който каза, че те са "тежки и отвратителни и не помагат за деескалация".

"Ще предложа на моя колега (външния министър Антонио) Таяни да изпрати официален протест и да извика турския посланик", каза Салвини.

Турция осъди смъртта на цивилни граждани в резултат на действията на Хамас на 7 октомври, като също така призова Израел да реагира сдържано.

Преди събитията през октомври Турция работеше за възстановяване на обтегнатите отношения с Израел. Сега Ердоган каза, че е отменил планирано пътуване до Израел.

Турция приема членове на Хамас на своя територия и подкрепя създаването на палестинска държава в историческата област Палестина. САЩ също подкрепят това, но смятат, че Хамас трябва да бъде елиминирана изцяло.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG