Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Руснаците няма да са много щастливи". Как ЕС планира да помага на Украйна с руски активи


Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.
Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

90% от приходите от замразените в Европейския съюз (ЕС) руски активи да бъдат използвани за закупуване на оръжия за Украйна чрез Европейския инструмент за мир (ЕФМ). Това предлага първият дипломат на ЕС Жозеп Борел. Очаква се идеята му да бъде разгледана от страните членки преди срещата им на върха на 21 и 22 март.

Новината идва на фона на засилването на натиска на руската армия в източния украински регион Донбас и тежкия обстрел срещу района на Суми на север. Украйна вече трета година се отбранява от непредизвиканата руска агресия и изпитва недостиг на оръжия и боеприпаси.

Според Борел, цитиран от Ройтерс, използването на приходите от замразените в ЕС руски активи ще позволи на Украйна да получава около 3 млрд. евро годишно.

"Ако го направим, руснаците няма да са много щастливи", каза той с уточнението, че тази сума не е извънредно голяма, "но не е и незначителна".

Планът на ръководителя на европейската дипломация е останалите 10% от приходите от руските активи да бъдат прехвърлени в бюджета на ЕС, за да бъдат използвани за увеличаване на потенциала на украинската отбранителна промишленост.

Очакванията са, че от тези активи могат да се генерират между 15 и 20 млрд. евро печалба след данъчно облагане до 2027 г., в зависимост от световните лихвени проценти.

Около 70% от всички замразени на Запад руски активи се намират в белгийския централен депозитар на ценни книжа Euroclear. Той държи еквивалента на различни ценни книжа и парични средства на руската централна банка на стойност 190 млрд. евро.

В четвъртък в Брюксел ще се проведе среща на върха на ЕС, на която ще бъдат обсъдени тези и други предложения за използване на постъпленията от замразените активи на Русия. В момента става въпрос за приходите, а не за самите активи, чието хипотетично конфискуване все още не е включен в дневния ред на европейските лидери.

Стойността на замразените активите на руски банки и лица, попаднали в списъка със санкционирани от ЕС заради съпричастност към войната, надминаваха около 300 млрд. долара преди година.

Непредизивканата войната на Русия срещу Украйна продължава вече трета година. В последните седмици Украйна отстъпва малки територии на изток, заради увеличаваща се липса на боеприпаси и оръжия в украинската армия. В САЩ републиканците блокираха законопроект за 61 млрд. долара военна помощ за Киев. Възможно е помощта все пак да бъде оформена като заем.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG