Връзки за достъпност

Извънредни новини

3 млрд. годишно. ЕС постигна съгласие да купува оръжие за Украйна с приходите от замразени руски активи


Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства споразумението.
Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства споразумението.

Посланиците на 27-те държави от Европейския съюз постигнаха "принципно" споразумение за използване на приходите от замразените руски активи за закупуване на военна помощ за Украйна, съобщи белгийското председателство на Съвета на ЕС на 8 май.

Предстои документът да бъде одобрен от европейските лидери.

Новината идва скоро, след като Камарата на представителите на САЩ одобри дълго отлаганата военна помощ от $61 милиарда за Украйна.

"Парите ще послужат за подпомагане на възстановяването и военната отбрана на Украйна в контекста на руската агресия", се казва в изявлението на белгийското представителство, публикувано в социалната мрежа Х.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че "не би могло да има по-силен символ и по-добро приложение на тези пари от това да направят Украйна и цяла Европа по-сигурно място за живеене".

Текстът предвижда 90% от тези средства да бъдат използвани в европейския фонд за военна помощ за Украйна, а другите 10% - за предоставяне на друга помощ за Киев.

Споразумението засяга приходите от активите, включително лихвите, но не и самите активи, които ще останат замразени. Те ще осигурят 3 милиарда евро само тази година.

В ЕС са замразени около 210 милиарда евро активи на руската Централна банка. Компанията за финансови услуги "Юроклиър" съобщи наскоро, че само през 2023 г. те са генерирали лихви от около 4,4 милиарда евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG