Връзки за достъпност

Извънредни новини

Финландия оставя затворена границата си с Русия заради мигрантския натиск


Финландско-руската граница е затворена вече близо два месеца.
Финландско-руската граница е затворена вече близо два месеца.

Финландия ще удължи срока на затваряне на границата си с Русия, който трябваше да изтече на 15 януари, съобщи в ефира на националната телевизия министърката на селското и горското стопанство Сари Есая.

Новината идва, след като на 17 ноември Финландия затвори четири контролно-пропускателни пункта на дългата си граница с Русия, за да спре засиления поток от мигранти от Близкия изток и Африка. Според Хелзинки Москва е организирала притока на хора - обвинение, което Кремъл отрича.

По данни на финландската гранична охрана през ноември във Финландия от Русия са влезли около 900 души, които търсят убежище. Те са от страни като Кения, Мароко, Пакистан, Сомалия, Сирия и Йемен. За сравнение преди това мигрантите са били по-малко от един на ден по данни на граничната служба, съобщи Ройтерс.

"Границата ще остане затворена", отговори министър Есая, която е кандидат за президент, на въпрос дали границата ще остане затворена още един месец след досегашния срок.

Преди това финландските медии съобщиха, че правителството ще удължи мярката.

През ноември беше съобщено, че поне 50 гранични офицери и други служители на Европейската агенция за охрана на границите "Фронтекс" ще бъдат изпратени във Финландия. Целта беше те да помогнат на местните власти в охраняването на границата с Русия заради миграционния натиск.

През декември Финландия подписа споразумение за засилване на военното сътрудничество със САЩ, на което Русия реагира със заплаха, че няма да остави това без отговор.

Споразумението беше сключено, след като руският президент Владимир Путин отправи предупреждение, че е наредил създаването на нов военен окръг в района до финландската граница и предстои там да бъдат разположени "значителни военни единици". Той обвърза това с влизането на Финландия в НАТО, което се случи през април миналата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG