Връзки за достъпност

Извънредни новини

Консерватор и твърд противник на Путин. Кой е новият президент на Финландия Александър Стуб


Александър Стуб
Александър Стуб

Бившият министър-председател на Финландия - консерваторът Александър Стуб, спечели президентските избори в страната в неделя, съобщи Би Би Си. Той получи 51,6% от гласовете, а съперникът му Пекка Хаависто остана втори с 48,4% подкрепа. Хаависто вече призна поражението си.

Новината за победата на Стуб идва по-малко от година след като Финландия се присъедини към военния алианс НАТО през април 2023 г. Нейното членство в алианса беше задействано след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

55-годишният Стуб, който сега спечели президентските избори, заема твърда позиция по отношение на Русия, с която Финландия има дълга сухопътна граница. Новият президент каза, че е „доста очевидно, че е трудно да се води какъвто и да е политически диалог с [президента Владимир] Путин, докато Русия води агресивната си война“.

„Така че не виждам никаква комуникация с Путин или с руското политическо ръководство в близко бъдеще“, добави Стуб. „Всички ние искаме да намерим път към мира, но ми се струва, че този път в момента минава само през бойното поле.“

Кой е Александър Стуб?

Стуб е израснал в западния край на Хелзинки. След като учи във Финландия, а по-късно в САЩ, Белгия и Обединеното кралство, през 2004 г. влиза в политиката като член на Европейския парламент. През 2008 г. той става министър на външните работи на Финландия, а през 2011 г. поема поста на министър по европейските въпроси.

През 2014 г. Стуб оглавява Националната коалиционна партия на Финландия и става министър-председател. Популярността на партията обаче бързо спада и тя губи следващите парламентарни избори през 2015 г.

След този неуспех Стуб става министър на финансите, но скоро след това - през 2017 г., се оттегля от финландската политика, като се зарича никога повече да не се върне.

През този период Стуб печели много похвали за енергичния си подход към политиката, но получава и критики. Често се налага да се извинява за свои прибързани изказвания.

Как Стуб стана президент?

Според наблюдатели по време на петмесечната си кампания за президентските избори Стуб е спечелил подкрепата на избирателите, като е демонстрирал по-спокойно поведение от обичайното и се е старал да показва уважение към съперниците си.

Как Русия сама накара Финландия да се присъедини към НАТО
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

„Както и да се развият тези избори, те ще бъдат добри за Финландия“, каза той по време на дебат с опонента си Хаависто.

Стуб заяви, че възнамерява да бъде обединяваща сила във финландското общество. През последните месеци Финландия преживя разединяващи събития - поредица скандали за расизъм, в които бяха замесени правителствени министри, и стачки за условията на труд и заплащане, които парализираха обществените услуги.

В кампанията Стуб и Хаависто до голяма степен бяха на едно мнение как да подходят към основните външнополитически предизвикателства, пред които е изправена Финландия, включително необходимостта да се заеме твърда позиция спрямо Русия. Стуб обаче е малко по-краен в позициите си спрямо Кремъл.

Освен това е и по-отворен към позиционирането на финландски военни сили на стратегически важния за страната архипелаг Оланд в Балтийско море.

Какво означава това за Финландия?

Държавният глава на Финландия носи пряка отговорност за външната политика и политиката на сигурност и е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната.

Стуб вече даде ясна заявка, че ще се възползва максимално от членството на Финландия в НАТО, за да осигури сигурността на страната, както и че ще подкрепя Украйна в отбраняването ѝ от руското нахлуване.

На пресконференция късно в неделя Стуб определи изборната си победа като „най-голямата чест в живота“ му. Той ще встъпи официално в длъжност на 1 март на мястото на сегашния президент от същата партия Саули Ниинистьо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG