Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фон дер Лайен и световни лидери пристигнаха в Киев на втората годишнина от войната в Украйна


Урсула фон дер Лайен на жп гарата в Киев на 24 февруари 2024 г.
Урсула фон дер Лайен на жп гарата в Киев на 24 февруари 2024 г.

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев за отбелязването на втората годишнина от войната в Украйна. Заедно с нея в украинската столица пристигнаха още премиерите на Италия, Белгия и Канада – Джорджа Мелони, Александер де Кро и Джъстин Трюдо.

На 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна с аргумента, че иска да я освободи от нацизма, макар че Украйна не е нацистка страна. Агресорът унищожи цели градове, уби десетки хиляди, вписа украински области в конституцията си, незаконно депортира хиляди украински деца и получи обвинения заради няколко престъпления в Международния наказателен съд.

„Повече от всякога стоим плътно до Украйна. Финансово, икономически, военно и морално. Докато страната окончателно бъде освободена“, написа Фон дер Лайен в социалните мрежи.

По-късно през деня Мелони се очаква да води видеоконферентна връзка с лидерите на страните от Г-7 – САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Италия, Канада и Япония. На нея се очаква да говори и украинският президент Володимир Зеленски. По-рано той каза, че страната му пред сключване на споразумения с чуждестранни партньори, които ще доведат до повишаването на способността на украинските сили.

В същото време Канада обяви, че в координация със САЩ и Великобритания е наложила санкции на 10 души и 153 организации, свързани с Русия заради войната. В списъка са включени старши служители в частни и държавни фирми, регистрирани в Русия и Кипър, пишат от външното министерство в Отава.

От Берлин германският канцлер Олаф Шолц призова Германия и Европа да положат по-големи усилия за укрепването на отбраната си. Той определи НАТО като основен гарант за отбраната „и от двете страни на Атлантика“.

„Русия не само напада Украйна, тя руши мира в Европа“, каза още Шолц.

В България премиерът Николай Денков каза, че София ще продължи да оказва помощ на Киев и добави, че Русия ще получи правосъдие за престъпленията срещу Украйна.

Продължаващата две години война е най-големият военен конфликт на територията на Европа след края на Втората Световна война. Москва дълго време отричаше, че ще нападне, но в крайна сметка го направи. Оттогава досега това решение се оправдава от Владимир Путин и Кремъл с множество лъжли, неверни и пропагандни тези, част от които се променят.

Две години руска инвазия. Как се промени войната срещу Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG