Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Червения пират". ГДБОП твърди, че съдия Цариградска е заплашвана от скитник


Директорът на ГДБОП Явор Серафимов
Директорът на ГДБОП Явор Серафимов

Човекът, заплашвал съдия Владислава Цариградска, е психически неуравновесен и "със скитнически начин на живот", каза пред Нова телевизия директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) главен комисар Явор Серафимов.

Думите му идват на фона на убийството на Мартин Божанов – Нотариуса в началото на февруари и разкритията, които Цариградска направи по случая. След тях през последните седмици заплахите срещу съдията зачестиха.

„Получили сме имейлите, които съдържат заплаха срещу съдия Цариградска. През последните седмици подобни закани зачестиха – включително срещу [вицепремиера] Мария Габриел и различни министри", каза Серафимов.

Според него става въпрос за множество закани, отправени срещу широк кръг от публично известни лица, които са били отправени в последните седмица-две. По информация на ГДБОП всички тези сигнали се подават от едно и също лице, като се предполага, че става дума за човек, известен с псевдонима „Червения пират”.

"Това е български гражданин, със скитнически начин на живот, който успява да се добере до имейлите на публични лица”, каза още Серафимов. По негови думи въпросният човек е психически неуравновесен и е отправял бомбени заплахи и срещу училища. "Смятаме, че скоро ще бъде открит. В момента се издирва активно", добави директорът.

Цариградска и съдия Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд казаха пред Висшия съдебен съвет (ВСС) още през 2020 г., че са били заплашвани от Нотариуса във връзка с разглеждани от тях дела. По това време Цариградска стана мишена на клеветническа кампания от таблоидни сайтове.

Тогавашният главен прокурор Иван Гешев обаче не реагира. Едва след убийството на Нотариуса преди три седмици прокуратурата се активизира, а парламентът и ВСС започнаха да проучват контактите на Божанов в съдебната система. Той е разследван за евентуална престъпна група за търговия с влияние.

Преди дни Цариградска каза в парламента, че Окръжният съд в Плевен, в който тя правораздава, продължава да получава заплашителни съобщения. "Кажете ѝ на съдия Цариградска, ако не млъкне, децата и съпругът ѝ ще са с бетонирани крака на дъното на язовира", гласи едно от тях. По-рано тя беше заплашена с разчленяване, ако не пази мълчание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено. Ще бори ли някой корупцията след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
XS
SM
MD
LG