Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отрова от приятели. Кои са новите имена от ГРУ, замесени в покушението срещу Емилиян Гебрев


Вила на гръцкия полуостров Халкидики, собственост на Елена и Николай Шапошникови. Двамата са разкрити като агенти на руското военно разузнаване ГРУ.
Вила на гръцкия полуостров Халкидики, собственост на Елена и Николай Шапошникови. Двамата са разкрити като агенти на руското военно разузнаване ГРУ.

Има басейн, на три етажа е, отпред е морето на Халкидики. Изглежда като рай, но всъщност е база на шпиони, сеещи смърт. Това е хипотеза на разследващи журналисти. Те смятат, че именно във вилата е подготвено руското покушение срещу Емилиян Гебрев.

В отравянето на български гражданин може да е участвал мъж с офицерски чин от руското военно разузнаване. Покушението беше извършено през 2015 г. срещу оръжейния търговец Емилиян Гебрев и с години не беше разследвано от българските власти.

Мъжът, който може да е причастен към отравянето, е полковник Алексей Капинос.

Новината е част от разследване на руската медия The Insider (днес в изгнание). Един от авторите е Христо Грозев. Публикацията показва, че Капинос е могъл да внесе в България отровата, използвана срещу Гебрев.

Емилиян Гебрев беше отровен на 27 април 2015 г. Към момента на покушението той е продавал оръжие на Украйна, смятат чешки и украински издания. Самият Гебрев отрича.

Отравянето е извършено в софийски ресторант. То идва година след като Русия анексира Крим и поддържа проруските сепаратисти в Донбас. Това е началото на войната в Украйна, чиято пълномащабна фаза тече в момента. От 2014 г. Украйна има голяма нужда от оръжие.

Преди и след отравянето на Гебрев в Чехия и България има взривове във военни складове. Журналистически разследвания показват, че тези изолирани събития са част от обща верига престъпления, зад които стои руското военно разузнаване, известно като ГРУ. Мотивът на Русия е да попречи на доставките на оръжие за Украйна.

По-късно българската прокуратура потвърди тази хипотеза със свои разследвания.

Новата публикация на The Insider идва след много други разкрития на журналистите. То добавя нови имена на агенти на ГРУ, замесени както в отравянето на българския гражданин, така и във взривовете във военните складове. Официално разследване се води и в Чехия със сътрудничеството на други държави.

Свободна Европа поиска информация от ДАНС, за да разбере дали българските служби участват в разследването или провеждат свое. До редакционното приключване на тази статия отговор не беше получен.

Приятели от вилата

В историята, която се отнася само до отравянето в София, участват двойка съпрузи, идентифицирани като руски агенти под прикритие с чешко гражданство. Двамата притежават вила на гръцкия полуостров Халкидики. Това е семейството на Елена и Николай Шапошникови.

Три години преди отравянето те "много искали да се запознаят с [Гебрев], да се сближат и да бъдат семейни приятели, макар че той самият не го е искал. Но в крайна сметка те са се сближили, станали са приятели, срещали са се в България няколко месеца преди отравянето му". Това каза Христо Грозев в интервю за един от сайтовете на Алексей Навални - "Популярна политика".

Разследването показва, че в продължение на 15 години вилата в Халкидики е бил използвана за настаняване на агенти от секретното поделение 29155 на руското външно разузнаване ГРУ, специализирано в диверсии и убийства. Негови служители са били и сем. Шапошникови, чиито руски паспорти имат отличителния сериен номер на агенти от поделението.

Николай Шапошников
Николай Шапошников

Чест посетител на вилата е бил и генерал Андрей Аверянов, ръководител на поделението.

По-ранни разследвания показаха, че именно поделение 29155 на ГРУ стои зад взривовете в оръжейни складове в България и Чехия, зад отравянето на Гебрев в София и на руския двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри, Великобритания.

Откритията на журналистите, както и действията на прокуратурите във Великобритания, Чехия и България, водят към три имена на руски агенти, причастни към отравянето на Гебрев. Това са Денис Сергеев (известен още като Сергей Федотов), Егор Гордиенко (известен и като Георги Горшков) и Сергей Лютенко (известен и като Сергей Павлов).

Неизвестното в историята до този момент е как в България е била внесена самата отрова. Хипотезата на Христо Грозев гласи, че това може да е направено от човек, който е ново име в цялата поредица разследвания - полковник Алексей Капинос.

"За разлика от всички свои колеги той пътешества по света като дипломат", каза Грозев. И продължи: "той има дипломатически паспорт и би могъл да пренася без проверки през границата да кажем отрова като Новичок или пък детонатори. Но най-важното е, че ние намираме Алексей Капинос във вилата в Халкидики именно в периода 25-28 април 2015 г. Точно тогава в съседна България, която е на [няколко] часа път с кола, се е готвело отравянето на Емилиян Гебрев".

Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

Последното, което откриват журналистите от The Insider, е нещо, което и досега е било водеща следа във всяко предишно тяхно разследване: с каква честота са си общували заподозрените. Открили са, че "хората от вилата" и тримата агенти, подозирани в прякото отравяне на Гебрев са били в "много интензивна комуникация" помежду си преди и след отравянето.

Всичко е подготвено в тази вила
Христо Грозев

"Нашата основна хипотеза е, че всичко е подготвено в тази вила", каза Грозев.

Свободна Европа потърси за коментар Емилиян Гебрев, но до публикуването на статията не получихме отговор.

The Insider установява, че Елена Шапошникова е била в Русия през 2015 г., където е била наградена със званието „Герой на Русия“. По това време същото звание получават и агентите на ГРУ, обвинени за отравянето на Скрипал и Гебрев и за взривовете в Чехия и България.

The Insider пише, че по искане на чешките власти Шапошникови са били разпитвани от български и гръцки власти, без обаче да става ясно кога и къде се е случило това. Досега нито една българска служба не е съобщавала за подобни действия. Липсата на отговор от ДАНС оставя отворен въпроса за това дали българи са разпитвали Шапошникови и дали в България е известно за имоти, подобни на този на Халкидики, които се използват за бази на руски служби.

Как журналисти изобщо стигат до Шапошникови

Христо Грозев определя Шапошникови като „хибридни нелегали“ и обяснява какво е това - хора, които дълги години живеят в чужбина, не отричат връзката си със СССР или Русия, но са създали легенда за това защо са прекратили всичките си връзки с Москва.

Грозев казва, че той и неговите колеги научават за семейството с чешки паспорти за пръв път преди три години. Стигнали са до имената на двойката точно през разкази на Гебрев.

„Стигнахме до тях, защото някои от жертвите, за които бяхме писали, например българският бизнесмен и оръжеен търговец Емилиян Гебрев, срещу когото има покушение от страна на ГРУ, а това вече го бяхме доказали, той ни разказа за тази странна двойка от Чехия, които много искали да се запознаят с него, да се сближат".

След като са започнали да разследват двойката, журналистите са се добрали до информация за това как Николай Шапошников е разменял имейли с агентите на ГРУ, свързани с отравянето на Скрипал в Англия – Александър Петров и Руслан Боширов. Двамата са вече осветени като Александър Мишкин и Анатолий Чепига.

Третият човек, свързан с отравянето на Скрипал, беше „Сергей Федотов“, като името е псевдоним на Денис Сергеев. Той беше обявен за международно издирване от България именно заради отравянето на Гебрев.

Едва наскоро журналистите са разбрали за много близката връзка между Шапошникови и по-конкретно на Елена с отряд 29155 и с нейния създател и лидер Андрей Аверянов.

По думите на Грозев Шапошникови значително са подпомогнали агентите на ГРУ за това да получат достъп до взривените в Чехия складове, в които се е складирала продукция „за Украйна и за сирийските бунтовници“, които се сражават с близкия до Владимир Путин сирийски лидер Башар Асад.

The Insider пише още, че източници, участващи в доставките на оръжие в Украйна по това време, са предложили на украинските държавни купувачи „надежден заместник“ на отровения Гебрев. Украйна не е приела офертата.

Разследването на взривовете в Чехия, както и разследването на Свободна Европа за взривовете в български оръжейни складове между 2011 и 2022 г., показаха, че по време на взривовете в оръжейните складове във Врбетице, в тях се е складирала стока на Гебрев, за която източници от украинските служби твърдят, че е била предназначена за Украйна.

Във взривените оръжейни складове във Врбетице, Чехия, се е складирала стока на Гебрев

В показанията си сем. Шапошникови определят Аверянов и Капинос като семейни приятели.

В момента Елена Шапошникова очаква решението на гръцките власти по искането на Чехия да бъде екстрадирана. Съпругът и Николай умира, след като процедурата за екстрадиция е започнала. Те отричат да са шпиони, както и да са свързани с взривовете във Врбетице и с ГРУ.

Между 2011 и 2020 г. в България бяха извършени редица взривове в оръжейни складове. Първите бяха в склада на компанията на Гебрев ЕМКО в севлиевското село Ловнидол през 2011 г. През 2015 г. в рамките на няколко седмици в складове на държавната ВМЗ Сопот в село Иганово имаше два последователни взрива, а през 2020 г. взрив имаше и в завод "Арсенал" край Мъглиж.

Дълги години нито една българска институция не откриваше връзка между взривовете и агенти на руските служби. Едва през 2021 г. прокуратурата обвини случаите в голямо разследване и ги свърза с отравянето на Гебрев. Тогава държавното обвинение свърза с тях шестима руски граждани, свързани с ГРУ, а в началото на 2024 г. официално ги обяви за международно издирване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG