Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Каква изненада: ГЕРБ излъга ПП-ДБ. И още една: ГЕРБ не са искали промени в службите


Външната министърка Мария Габриел и президентът Румен Радев
Външната министърка Мария Габриел и президентът Румен Радев

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Мария Габриел
  • Службите
  • Църквата

ГЕРБ измами ПП-ДБ и без предупреждение предложи собствен кабинет, за да получи мандат от президента за съставяне на правителство. Румен Радев връчи този мандат. Сега започва период, в който парламентът трябва да гласува предложенията на Мария Габриел. Ако нейно правителство бъде избрано, това няма да стане с гласовете на ПП-ДБ, а с някакво друго мнозинство, организирано от ГЕРБ.

Какво не е искал ГЕРБ

Най-голямата съпротива на ГЕРБ по време на преговорите е била свързана с промените в службите, каза вчера съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. В понеделник това беше казано и от Кирил Петков, макар и не така директно. ГЕРБ са оспорвали също и промените в прокуратурата.

Двете намерения фигурираха в текста на подробно споразумение, изработено от ПП-ДБ, което ГЕРБ в крайна сметка не подписа. В него беше заложен и начинът за взимане на решения по време на очакваното съвместно управление на двете формации. Принципът за взимане на решения изваждаше на светло една процедура, която в момента се намира в „сивата зона“. Изсветляването на дейността на ДПС и ГЕРБ беше сред основните цели на ПП-ДБ, откакто влязоха в коалиция с ГЕРБ. Що се отнася до ДПС, то не присъстваше изобщо в текста на споразумението.

Министрите

Сред министрите, които Мария Габриел предложи пред президента Радев, фигурират няколко души от ПП-ДБ, които не са били питани дали искат да са министри в този състав на кабинет. Във вторник те казаха, че не са съгласни, оттеглиха доверието си от Мария Габриел и призоваха президента да върне указа си, защото предлагането на министри, които не са давали съгласието си, е противоконституционно. Атанас Атанасов се обърна и към председателя на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) с призив да не допуска гласуването на този състав за проектокабинет.

Пълният списък с имена на министри можете да видите тук.

Как е всъщност

Бърз преглед на законодателството показва, че издаването на президентски указ за връчване на мандат няма връзка с това дали имената на министрите в списъка са верни. Това се вижда от решение на Конституционния съд от 1992 г. Във вторник президентството съобщи, че няма да оттегля указа.

Никой не задължава Мария Габриел да предложи на парламента именно този състав на Министерския съвет, който е посочила пред президента.

Краят на един мит

Много медии написаха въз основа на свои източници, че един от основните спорове между ГЕРБ и ПП-ДБ е личността на военния министър Тодор Тагарев. За това сочеше и синхронната негативна реакция на ГЕРБ и ДПС срещу Тагарев. Премиерът Денков каза във вторник, че това не е вярно и че министерският пост на Тагарев не е бил обсъждан никога по време на преговорите.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Прокуратурата. Търговията с влияние

Ревизията в Софийската районна прокуратура е открила системни нарушения, неприемливи практики и пропуски в досъдебните производства. Проверката е извършена от Върховната касационна прокуратура.

Как действат хората на Мартин Божанов – Нотариуса, който беше убит на 31 януари? След смъртта му започна разплитането на дълга история за въздействие върху магистрати. Най-използваният похват е заплахата към хора, които биха могли да разрешат едно съдебно дело във вреда на „клиенти“ на Нотариуса. Гледайте Студио България с Генка Шикерова, която разговаря с журналиста Иван Бакалов точно за това.

Абонирайте се за канала ни в YouTube за още интересни разговори с ключови личности. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в канала ни в Spotify.

И пак за търговията с влияние

Депутатът от ДПС Димитър Аврамов получи условна присъда за търговия с влияние. Делото е още от 2012 г., когато той беше арестуван, защото в качеството си на тогавашен депутат от ГЕРБ е поискал от бизнесмен 220 000 лв., а в замяна му е обещал да окаже влияние върху областната дирекция „Земеделие“ във връзка със земите, за които се отпускат субсидии. Тук можете да си припомните една от историите с Аврамов, свързана с купуване на гласове в област Монтана.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Църквата

Няколко събития от последните месеци позволяват хипотезата, че Българската православна църква се откъсва от руското влияние. Но не всички експерти са съгласни с това, защото дяволът е в детайлите. Вижте фактите и анализа.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

И една препоръка

Честит рожден ред на режисьора Люк Бесон, който създаде „Никита“, „Леон“, „Петият елемент“. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG