Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Инструмент за решаване на търговски отношения". Какво откри ревизията в Софийската районна прокуратура


И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов (в средата) предвожда група от 21 върховни прокурори на влизане в сградата на Софийската районна прокуратура, 9 февруари 2024 г.
И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов (в средата) предвожда група от 21 върховни прокурори на влизане в сградата на Софийската районна прокуратура, 9 февруари 2024 г.

Системни нарушения, неприемливи практики и редица пропуски при разпределението и воденето на преписките и досъдебните производства. Това е установила ревизията в Софийската районна прокуратура (СРП), извършена от Върховната касационна прокуратура (ВКП), съобщи държавното обвинение.

Новината идва месец, след като временният главен прокурор Борислав Сарафов разпореди ревизиията, а районната прокурорка на София Невена Зартова и нейните заместници подадоха оставки. Впоследствие Зартова направи публични разкрития за влиянието на издирвания бивш следовател Петьо Петров - Еврото в прокуратурата.

Общо 21 върховни прокурори са ревизирали работата на отдел "Специализиран" в СРП от 1 януари 2020 г. до 25 септември 2023 г., както и на дейността на Зартова и заместниците ѝ. Именно в този отдел се разпределят т.нар. обществено-значими дела и такива с висока фактическа и правна сложност.

Установени са нарушения на правилата за случайния подбор при разпределението на делата, неспазване на сроковете за разпределението, неправилно обединяване на преписки, твърди ВКП.

В нарушение на закона, прокурори са се произнасяли по дела от компетентност на висшестоящата Софийска градска прокуратура (СГП), а по едно конкретно досъдебно производство прокуратурата "е използвана и като инструмент за решаване на чисто търговски отношения и неоснователно е упражнявана наказателна репресия".

В прессъобщението не се посочват конкретните дела, но проверяваният период и момента на ревизията съвпадат с твърденията на гръцките бизнесмени Йоаким Каламарис и Анастасиос Дикос, че са станали жертва на изнудване със съдействието на СРП. Случаят беше описа първо в "24 часа".

Каламарис и Диков твърдят, че през последните две години те са били изнудвани от групата на убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса, който е използвал връзките си в СРП.

Разпоредената от Сарафов проверка започна, след като стана известно, че в СРП има 25 преписки и дела, свързани именно с Божанов. Сред тях е и отказ за образуване на разследване по разкритията на Антикорупционния фонд (АКФ) от 2021 г. за схема за влияние на Божанов в закритите вече специализирани съд и прокуратура.

Сарафов влезе в открит конфликт със Зартова още миналото лято, след като беше избран на поста от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за наследник на уволнения Иван Гешев. Още тогава Сарафов поиска оставката ѝ заради "сериозни пропуски в организацията на работа, довели до тежки последици" в СРП.

Пред Свободна Европа Зартова каза, че не е познавала и не се е срещала с Нотариуса и е научила за него от разследването на АКФ. След убийството му прокуратурата се активизира по разследване срещу водена от него предполагаема организирана престъпна група.

Конфликтът между нея и Сарафов беше предшестван от образуваното в районната прокуратура досъдебно производство срещу бившия ръководител на столичното следствие Петьо Еврото, станал основен герой в разследването на АКФ „Осемте джуджета“.

Именно от това дело бяха отделени материали, по които имаше подозрения дори за престъпления, извършени от самия Сарафов. Те бяха изпратени като сигнал по създадения междувременно механизъм за разследване на главния прокурор.

По този повод Зартова допуска, че това обстоятелство стои в основата на призивите на Сарафов за оставка ѝ и разпоредените от него проверки в СРП. Той инициира и две дисциплинарни производства срещу нея.

Докладът от извършената ревизия на СРП ще бъде изпратен на Висшия съдебен съвет, на Висшия прокурорски съвет и на Софийската градска прокуратура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG