Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Христо Иванов подаде оставка. Плановете за детска болница се оказаха тема на ДАНС


Христо Иванов. Снимката е архивна.
Христо Иванов. Снимката е архивна.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Христо Иванов
  • "Величие"
  • Детската болница

Христо Иванов подаде оставка като председател на „Да, България“ и няма да е депутат. Оставката му е вече приета. Партията е част от коалицията „Демократична България“, която се яви на изборите заедно с „Продължаваме промяната“. Двете формации получиха много по-малко гласове на изборите в неделя. Христо Иванов каза, че поема отговорност за лошия резултат. Той добави, че няма да се кандидатира за лидерски пост на никоя формация. „Смятам, че е изключително важно да започнем по нов начин, на нова страница разговора с избирателите“, каза той.

Разговорът с избирателите

В изборната вечер политиците се скриха. Не говориха с журналисти, не си казаха плановете, не празнуваха победи и не окуражиха никого след загуби. Това пренебрежение към избирателите не е ново. Може би то също води до намаляване на избирателната активност. В неделя тя беше рекордно ниска.

На 10 юни се навършиха 34 години от първите свободни избори в България след края на комунизма. В тогавашната кампания се говореше за икономиката, гражданското общество и ориентацията на страната. В сегашната кампания нямаше нищо от това, което интересува хората. Красен Станчев сравнява тези различни времена.

Окончателни резултати

В 23 часа ЦИК обяви резултатите от изборите след 100% обработени протоколи. Те поставят на първо място ГЕРБ, а на второ – ДПС, която печели гласовете от изборите в чужбина. С много малка разлика следват ПП-ДБ (трети) и „Възраждане“. След тях е БСП. Потвърдено е влизането в парламента на ИТН и „Величие“, която в чужбина взима повече гласове от ГЕРБ. В понеделник лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов критикува „Величие“, но каза, че не я смята за конкурент. И двете партии са радикални в полето на популизма. Вижте видеото за „Величие“ – партията, която изненадващо влезе в парламента.

А в това видео можете да чуете коментари за това кой всъщност спечели изборите – Пеевски, Борисов или Путин.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Европа

Европейската народна партия (ЕНП) спечели изборите, но участието на крайната десница в европарламента нарасна. Председателката на европейската комисия Урсула фон дер Лайен (ЕНП) сега има нужда от нова стратегия, за да остане начело на съюза. Вижте какво може да направи тя. Ръстът на крайната десницата доведе до политически земетресения в Европа – Франция насрочи извънредни избори, премиерът на Белгия подаде оставка. Вижте кой в Европа как реагира на резултатите от европейските избори.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Детската болница и държавата

ДАНС привика членове на съвета за изграждане на Национална детска болница – Надежда Цекулова и Мария Шаркова. ДАНС е държавна агенция, която отговаря за националната сигурност. Създаването на детска болница е проект на гражданското общество. Държавата го игнорира от години.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Войната

Украйна успешно порази 3 руски зенитно-ракетни системи С-300 и С-400 в окупирания Крим. Ден по-рано тя нанесе удар по руски изтребител последно поколение на територията на Русия. Експертите вече са единодушни, че Украйна е спряло настъплението на Русия към Харков.

И една препоръка

Честит рожден ден на актрисата Елизабет Хърли. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG