Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ и Великобритания удариха 36 обекта на хутите в Йемен


САЩ и съюзниците им удариха цели на хутите в Йемен като част от продължаващите международни усилия за отговор на засилените дестабилизиращи и незаконни дейности на групата, подкрепяна от Иран, 3 февруари около 23:30 ч.
САЩ и съюзниците им удариха цели на хутите в Йемен като част от продължаващите международни усилия за отговор на засилените дестабилизиращи и незаконни дейности на групата, подкрепяна от Иран, 3 февруари около 23:30 ч.

САЩ и Великобритания нанесоха удари по 36 обекта на хутите в Йемен в събота вечерта, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на висши американски представители, пожелали анонимност.

Това е нова вълна от нападения, целящи да ограничат още повече боеспособността на подкрепяните от Иран хути. Те се обявява срещу Израел и САЩ и често атакуват американски и международни цели след избухването на войната на 7 октомври между Израел и палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от ЕС и САЩ.

Новите удари срещу хутите са нанесени от военни кораби и изтребители. Набелязаните мишени са се намирали на 13 места и са били поразени от американски изтребители F/A-18 от самолетоносача "Дуайт Д. Айзенхауер" и от разрушителите "Грейвли" и "Карни", които са изстреляли ракети "Томахок" от Червено море, добавят източниците на АП.

Ударите са нанесени по подземни складове за оръжия на хутите, по ракетни системи, пускови установки и други съоръжения, които йеменските бунтовници са използвали за нападения срещу кораби в Червено море, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че ударите са били подкрепени от Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Нидерландия и Нова Зеландия. "Тези колективни действия отправят ясно послание към хутите, че за тях ще има още последствия, ако не прекратят противозаконните си нападения срещу международното корабоплаване и военните кораби", каза Остин.

"Няма да се поколебаем да защитим живота на хората и свободното движение на търговски кораби по един от най-важните водни пътища в света", добави той.

През последните няколко седмици САЩ извършиха над 10 удара по обекти на хутите, като не успяха да спрат атаките на групировката.

Управляваната от хутите Йеменска информационна агенция Саба (Saba) съобщи, че в събота САЩ и Великобритания са извършили 14 рейда в провинциите Таиз и Ходейда.

Ударите са третата масирана обща операция на САЩ и Великобритания за поразяване на пускови установки, радарни обекти и дронове на хутите. Те целят да изпратят послание към Иран, че Вашингтон смята Техеран за отговорен за въоръжаването, финансирането и обучаването на редица милиции, които стоят зад нападенията срещу американските и международните интереси в целия Близък изток през последните няколко месеца, включително в Ирак и Сирия от страна на йеменските бунтовници.

Новата атака срещу хутите дойде след въздушната атака на силите на САЩ по цели на ирански групировки и иранската Революционна гвардия в Ирак и Сирия в петък. Тя беше в отговор на удара с дрон в Йордания преди седмица, при който загинаха трима американски войници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG