Връзки за достъпност

Извънредни новини

Управляващите в Грузия започват импийчмънт срещу президента след нейни посещения в ЕС


Саломе Зурабишвили по време на пленарната сесия на Парламента на ЕС в Брюксел
Саломе Зурабишвили по време на пленарната сесия на Парламента на ЕС в Брюксел

Управляващата партия в Грузия започва процедура по импийсчънт срещу президента на страната Саломе Зурабишвили, съобщи местната агенция Интерпрес, цитирана от Ройтерс.

Причината са посещенията ѝ в Европейския съюз (ЕС), които са били осъществени против волята на правителството.

Управляващата партия "Грузинска мечта" е известна с близостта си с Русия. Президентът Зурабишвили заема твърда проевропейска позиция, като многократно е критикувала правителството за близостта му с Москва.

В петък лидерът на "Грузинкса мечта" Иракли Кобахидзе каза, че Зурабишвили "грубо е нарушила" конституцията на страната, поради което партията ще започне процедура по импийчмънт.

"Правителството на Грузия има за цел укрепване на държавата, включително и укрепване на външните ѝ позиции. Виждаме, че Саломе Зурабишвили действа с противоположни интереси", каза Кобахидзе.

В началото на 2022 г., след началото на войната на Русия в Украйна, Грузия кандидатства за членство в ЕС, но Брюксел ѝ отказа статут на кандидатка, като поиска преди това да бъде изпълнен пакет от реформи.

Лидерът на "Грузинска мечта" смята, че страната заслужава да получи такъв статут и смята посещенията на Зурабишвили в ЕС за контрапродуктивни.

Самият Кобахидзе казва, че не вярва в успеха на процедурата по импийчмънт, тъй като управляващата партия има обикновено мнозинство в парламента, което не би било достатъчно при гласуването.

"Грузинска мечта" управлява страната от 2013 г. Оттогава е арестувала над 100 длъжностни лица от своите предшественици. Сред тях е и бившият президент на страната - Михаил Саакашвили, смятан за проевропейски и пронатовски политик.

Зурабишвили е избрана за президент на Грузия през 2018 г. с подкрепата на "Грузинска мечта", като след това отношенията ѝ с партията се влошават.

Тя многократно е обвинявала формацията, че е проруска и недостатъчно ангажирана с присъединяването на Грузия към ЕС и НАТО. "Грузинска мечта" отрича това.

Последният голям сблъсък на президента с правителството беше в началото на годината. Тогава предложението на "Грузинска мечта" за приемането на закон за чуждестранните агенти, подобен на руския, предизвика обществено недоволство.

Хиляди хора протестираха срещу закона и в подкрепа на европейското бъдеще на Грузия. Зурабишвили ги подкрепи и каза, че ще наложи вето на закона. Впоследствие той беше отхвърлен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG