Връзки за достъпност

Извънредни новини

Техеран предупреди САЩ да не предприемат военни действия срещу Иран


Съветът за сигурност на ООН провежда заседание за ситуацията в Близкия изток, включително неотдавнашната атака на Иран срещу Израел, в централата на ООН в Ню Йорк на 14 април 2024 г.
Съветът за сигурност на ООН провежда заседание за ситуацията в Близкия изток, включително неотдавнашната атака на Иран срещу Израел, в централата на ООН в Ню Йорк на 14 април 2024 г.

Постоянният представител на Иран в ООН Амир Сайед Иравани каза, че страната му "ще отговори пропорциално" на всяка военна операция на САЩ срещу нея, предаде Ройтерс.

Новината дойде, след като в неделя сутринта стана ясно, че през нощта Иран е нападнал Израел с близо 300 дронове и ракети. Впоследствие САЩ казаха, че няма да се включат в евентуален израелски отговор на атаката.

През нощта в неделя срещу понеделник израелските сили са прехванали още един дрон според британската компания за морска сигурност "Амбри". Това се е случило в близост до израелския пристанищен град на Червено море Йелат.

Във връзка с иранското нападение в неделя беше свикано спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН. На него иранският представител Иравани каза, че нападението на Техеран срещу Израел е било "необходимо и пропорционално". По думите му Иран не търси ескалация на конфликта, но потвърждава правото си на самоотбрана, ако САЩ започнат военни операции срещу страната.

От своя страна постоянният представител на Израел в ООН Гилад Ердан обвини Иран в нарушаване на международното право и призова Съвета за сигурност да осъди Иран, да върне санкциите и да обяви иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) за терористична организация.

По-рано в неделя петчленният военен кабинет на Израел обсъди иранската атака, но не стигна до консенсус как да отговори на масирания обстрел. Очаква се кабинетът скоро да заседава отново.

Иран твърди, че отговаря на нападение на Израел от 1 април, когато беше нанесен удар по консулството на Иран в Дамаск, Сирия, и беше убит висш ирански командир. Израел не е поемал отговорност за атаката.

В неделя множество държави осъдиха нападението, а лидерите на Г-7 изявиха готовност да вземат мерки срещу Иран по време на спешно видеоконферентно заседание.

Това е първото нападение на Техеран срещу Тел Авив, извършено от собствената му територия. Досега страната използваше отделни групировки, разположени в други държави, които от свое име извършваха атаки срещу Израел. Това се случва на фона на войната в Ивицата Газа между Израел и палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други държави. Иран защитава Хамас в този конфликт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG