Връзки за достъпност

Извънредни новини

Висши ирански служители загинаха при израелска атака в Сирия. Техерaн се закани с ответен удар


Хора оглеждат щетите на мястото, където е бил нанесен израелският удар в квартал Мазех в Дамаск
Хора оглеждат щетите на мястото, където е бил нанесен израелският удар в квартал Мазех в Дамаск

Напрежението в Близкия Изток се изостри още повече, след като няколко членове от паравоенния ирански Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) бяха убити при израелска атака в сирийската столица Дамаск на 20 януари. Техеран се закани да отвърне на удара.

Това се случва на фона на неспиращите военни действия, докато Израел продължава офанзивата си в Газа. Тя започна след нападение на Хамас, извършено на 7 октомври, при която бяха убити около 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници. Хамас е палестинска ислямистка групировка, обявена от САЩ, ЕС и други държави за терористична.

Първоначално беше съобщено за четирима загинали иранци - двама от които висши служители, но по-късно един от ранените е починал. Сирийската армия съобщи, че те са били в сграда, използвана от КГИР, в строго охраняемия западен квартал "Мазех" и тя е напълно разрушена. И добави, че израелските военновъздушни сили са изстреляли ракети, докато са прелитали над окупираните от Израел Голански възвишения в Сирия.

Новинарският сайт "Нур нюз", за който се смята, че е близък с иранската разузнавателна служба, идентифицира двама от убитите като генерал Садегх Омидзадех, заместник по разузнаването на елитните сили "Ал Кудс" към КГРИ в Сирия, и неговият заместник, който носи псевдонима Хадж Голам. Отделно арабският канал Sky News съобщи, че един от убитите при удара е високопоставен член на палестинската организация "Ислямски джихад".

Израелската армия не е коментирала ударите.

"Ислямската република няма да остави престъпленията на ционисткия режим без отговор", каза обаче иранският президент Ебрахим Раиси, цитиран от държавната телевизия ИРИБ. Нападението е било "отчаян опит да се всее нестабилност в региона", коментира говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани. По думите му Техеран си запазва правото на ответни действия "в подобаващо време и на подобаващо място".

Нападението се случва извършено месец, след като Рази Мусави, високопоставен служител на "Ал Кудс", беше убит при подобно нападение в квартал "Зайнабия" в Дамаск. Според Ройтерс той е отговарял за военната координация между Иран и Сирия.

Информационната агенция Tансим, близка до иранската гвардия, съобщи, че той е бил един от най-старите съветници на силите в Сирия и "сътрудник" на Касем Солеймани - бивш командир на "Ал Кудс", който беше убит през януари 2020 г. при въздушен удар на американските сили до Багдад.

Междувременно хиляди израелски граждани излязоха на протести срещу правителството на премиера Бенямин Нетаняху и настояха за незабавно спиране на войната в Газа, за да бъдат освободени оставащите над 100 заложници, държани от Хамас. "Спрете сраженията, платете цената", каза един от протестиращите, чийто братовчед е сред похитените.

В края на ноември бяха разменени 105 израелски заложници срещу 240 палестински затворници. След това Хамас заяви, че няма да освобождава повече хора. А Нетаняху и неговите съмишленици застанаха на твърдата позиция, че единственият начин за освобождаването на останалите е военна победа над групировката.

След разговор с американския президент Джо Байдън преди два дни, в който той е дискутирал възможността за независима палестинска държава, канцеларията на Нетаняху съобщи, че „той е потвърдил политиката си, че след като Хамас бъде унищожен, Израел трябва да запази контрола за сигурност над Газа, за да гарантира, че повече няма да представлява заплаха, изискване, което противоречи на искането за палестински суверенитет“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG