Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Чувствам се толкова лек". България даде закрила на иранец със смъртна присъда, когото заплашваше да депортира


Алиреза Бейги
Алиреза Бейги

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) е предоставила международна закрила на иранския гражданин Алиреза Бейги, който казва, че е осъден на смърт в страната си. Това съобщи в сряда Фондация "Мисия Криле", която се занимаваше със случая му.

Става дума за иранец, който се отказва от исляма и приема християнството. В родината си той е преследван заради религията си. Той бяга в България, но властите първоначално му отказваха убежище. Така през есента на миналата година той беше заплашен от депортация обратно в Иран.

"Искам да живея". Той е осъден на смърт в родината си, но България му отказва закрила
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:38 0:00

Сега ДАБ е уважила молбата му и му предоставя международна закрила.

"Чувствам се толкова лек, от раменете ми падна голям товар", каза Бейги пред Свободна Европа след решението на ДАБ.

Положителното решение на агенцията идва при втората молба на Ризи и след петиция в негова защита, подписана от близо 2600 души. Мотивът на ДАБ да му даде хуманитарен статут сега е, че той е застрашен от екзекуция в Иран.

През 2022 г. ДАБ отхвърли първата му молба с аргумента, че бежанската история на иранеца "не звучи достоверно" и че "общата обстановка в Иран не дава основание за страх от преследване по смисъла на Женевската конвенция".

Заключението на агенцията дойде на фона на продължаващите по това време антиправителствени протести в Иран, породени от строгите религиозни ограничения. Стотици хора бяха задържани заради участието си в демонстрациите, няколко от тях бяха екзекутирани.

През 2023 г. обаче Ризи разбира, че самият той е бил задочно осъден на смърт в Иран, и подава последваща молба за закрила пред ДАБ. Агенцията обаче изобщо не я допуска за разглеждане и Ризи обжалва това решение на ДАБ пред съда. В края на ноември той отмени отказа на ДАБ и задължи агенцията да разгледа молбата на иранския гражданин.

Преди седмици стана ясно и за друг случай на иранец, приел християнството, който е преследван в родината си и търси закрила в България, но страната му отказва. Става дума за Стефан (Мехран) Давари, който от 13 години живее и работи в България.

Въпреки това на 11 януари той беше отведен в центъра за временно настаняване в „Бусманци“ в изпълнение на заповед от 2014 г. за връщане „в страна на произход“. Седмица по-късно Давари беше пуснат на свобода.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG