Връзки за достъпност

Извънредни новини

Година на годишнини, които определят настоящето. Кои са историческите поуки за 2024


Колаж на Красен Станчев и падането на Берлинската стена
Колаж на Красен Станчев и падането на Берлинската стена

„Цялата история бе палимпсест, изстъргван и пренаписван точно толкова често, колкото е необходимо. В никакъв случай не би било възможно, след като това е направено, да се докаже, че е имало някаква фалшификация.”

(Джордж Оруел, 1984)

Тукашният политически дебат върви към случили се в миналото или пренаписани и презаписвани факти, събития и традиции. Причината вероятно е в липса на усещане за създавано сега бъдеще.

Тези дни се навършиха 55 години самозапалването и смъртта на Ян Палах - протест срещу смазването на Пражката пролет от армиите на Варшавския договор, но най-вече срещу това, че тази агресия започва да тъне в забрава.

Вчера се навършиха 100 години от раждането на мумията на Ленин. Пред нея годишно минават на поклонение 2.5 милиона граждани на Руската федерация. Давид Сатър, консултант на Радио Свобода, по този повод отбеляза в “Уол стрийт джърнал” колко събития в съвременния свят са свързани с упадъка на морала, предизвикан от Ленин.

Многото годишнини през 2024 г.

Преди 235 години в Париж е обнародван документ, в който се казва, че “обществото, в което не е осигурена гаранция на правата, нито е строго определено разделението на властите, няма конституция.” Това е първата писана конституция на Франция след падането на монархията.

Но не мога и нямам намерение да обхвана необхватното. Без претенция за изчерпателност и без натоварване на вниманието с дати и имена, ето някои годишнини.

  • През март ще се навършат 20 години от членството на България в НАТО.
  • През май - също 20 години от присъединяването на осем бивши комунистически страни към ЕС. Тогава ще споменем и 35 години от изгонването българските турци от България т.нар. "голяма екскурзия".
  • И ще се навършат 90 години от един преврат - този от 19 май 1934 г., който ще предопределели по непаредполаган начин преврата от септември 1944 г. и следващите 45 години.
  • Друг исторически процес, започнал по същото време преди 80 години, е окупацията на Източна Европа от Червената армия. Фактите не са широко известни, но през онова лято 35 години започва и процеса на разделяне на бившия СССР на отделни суверенни държави.
  • През юли светът ще отбележи 110 години от началото на Първата световна война. През август ще се навършат 56 години от завземането на Чехословакия, но и 85 години от подписването на пакта Рибентроп - Молотов. Той прави възможно нападението на Полша от Германия (от запад) и от СССР, от изток, и поставя началото на Втората световна война (ВСВ).
  • И най-важната годишнина: навършат 35 години от отварянето на Берлинската стена - поставило началото на политическите и стопанските промени в тази част на Европа.

България в НАТО

От март 2004 г. страната е в този отбранителен съюз. Вече се е доказала като достоен член. След първите свободни избори подкрепя възпирането на агресията на Ирак срещу Кувейт и продължава тази политика след повторното нахлуване на Ирак в края на 2002 г., с военно-полеви отговорности, а през 1999 г. участва във възпирането на насилието на Милошевич срещу Косово.

Мнозина имат лични заслуги: Паси, Вьорнер, Атлантическия Клуб, президентите Желев и Стоянов, мнозинствата в парламента, плеяда дипломати и министри на отбраната, в това число сегашният ръководен състав на министерството.

Това членство, перспективата за присъединяване към ЕС, второто начало на пазарните реформи от правителството на Иван Костов, продължаването им след него, намаляването-улесняването на данъците, успехите във върховенството на закона, увеличаването на разполагаемите доходи на хората, доведе до един забележителен рекорд: от 2004 до 2007 г. България е на едно от първите места в света по приток на чуждестранни инвестиции - за 2007 г. е първа в света.

От края на 1997 г. досега страната е в най-дългия си, въпреки кратките и статистически незначителни прекъсвания, период на икономически възход в своята история. За чуждестранните инвестиции се дължат и досега повече 50% от всеки нов лев доход в страната. Колкото и да хленчат разни политически водачи за колонизация, изтласкване на “националния капитал” и предприятия към периферията, това не се е случило.

От 2000 г. (оттогава са измерванията) досега България е с най-висок ръст на личното богатство на своите граждани в целия ЕС. От 2023 г. Тя е в групата на страните със “висок доход”.

Втората световна война и войната на Русия в Украйна

Окупациите на чужди територии от Съветския съюз след Втората световна война (ВСВ) продължават сумарно приблизително 181 години.

Общо 141 години продължава окупацията на Източна Европа: 51 на балтийските страни, 47 на Унгария, 17 на Полша и 14 - Румъния, 5 на ГДР, 3 на България и 2 години след ВСВ на Чехословакия. (Окупацията през 1968 г. е записана като дело на Варшавския договор. 80% от войските и 100% от командването са съветски.) Окупацията и на чужди територии от Руската федерация не са включени.

Събитията на 1956 и 1968 г., като и Желязната завеса и Берлинската стена са следствие на съветската следвоенна окупация. Стената и Завесата задържат хората от източната част на границата. Варшавският договор има задачата да удържа страните в границите на лагера.

Президентът Путин многократно заявява, че отбранителното членство на тези страни в НАТО е “несправедливо” и “противоречи на интересите на Русия”. След 2008 г. под негово командване Русия окупира и анексира още територии в Грузия и Украйна.

Така общата продължителност на съветските и руските окупации е вече 221 години. Две територии на Грузия и протекторатът на Приднестровието не са включени в сметката.

Въпреки тази предистория и успехите на България като член на НАТО и ЕС, политици и други "полезни идиоти" у нас, в Европа и САЩ подкрепят войната на Путинова Русия срещу Украйна или са фатално нерешителни в действията си за възпиране на агресора. Войната стана пример за подражание.

Българските турци и месец май

Насилственото отнемане на техните имена през 1984 - 1985 г. (друга годишнина) и изгонването им от страната е една от политико-историческите причини за монопол на ДПС в съответните избирателни райони и над местещия се вот за мнозинства парламента. Въпреки това “представителство”, българските турци остават онеправдани и с най-висок, след ромите, дял на гражданите от 15 до 34 години (за тях се води отделна статистика) “извън-заетост-образование-и-обучение”.

По стечение на обстоятелствата тази партия е част от мнозинството за промяна в конституцията. Най-важната част в проекта по този повод е споменатото “строго определено разделение на властите”.

Като говорим за месец май, превратът на 19 май 1934 г. е само един важните примери в собствената ни история какво се случва при суспендиране на права и отмяна на върховенството на закона. Статистически икономиката след преврата е във възход. Но той в не малка степен се дължи на обвързването с военизираната икономията на агресивна Германия.

1989 г.: успоредни развития

В началото на година Живков предлага на Горбачов помощ в разпростирането на социалистическите идеи в Балтийските републики. На 2-ри май Унгарската Народна република започва демонтажа на оградата от бодлива тел по границата с Австрия. Действието е договорено с Кремъл. Така е поставено началото на отварянето на Желязната завеса и рухването на Берлинската стена.

В НРБ: на 3 май 1989 г. е прието ПМС № 19 („За правилата на организация на банковото дело”), с което се определят правилата за учредяване на частни банки с публични средства т.е. средства на данъкоплатците. След няколко години те ще загубят 90% от спестяванията в резултат от политиката на БСП, която и досега отстоява същите икономически идеи.

На 7-ми май са проведени общински избори в ГДР: комунистическата партия ги “печели” с 96-98% от гласовете, хората са недоволни, бягат от страната и протестират. След половин година и Стената в Берлин е отворена.

През август румънският лидер Чаушеску предлага Варшавският договор да завземе Полша, „за да се унищожат анти-социалистическите елементи“. След месец Мазовиецки ще оглави правителството във Варшава, след шест години Полша ще се възстанови икономически от състоянието на фалит (в което се намира от 1980 г.). Пак тогава, по повод годишнината на договора на СССР с Германия, гражданите на Естония, Латвия и Литва ще демонстрират за независимост, хванати в най-дългата в историята на човечеството жива верига.

110 години от началото на Пъравата световна

Преди Балканските войни (Междусъюзническа война е финансирана от Русия), поданиците на царство България са по-богати от финландците, от южните и северните си съседи. БВП на човек от населението през 1990 г. (980 щ.д.) е същият като в края на Първата световна война (920 щ.д.). Преди 25 години доходът на човек в България е 29% от средното ниво в ЕС, в края на 2013 г. той достига 45%, през 2015 г. – 47%р през 2023 г. - 62%.

Страните получили независимост след края на тази война (с изключение на Украйна, заради агресията срещу нея) се намират в “златния век” на своето развитие, стопански възход (най-дългия в цялата им история) и благосъстояние. Това се случва и в България. Всички те са в групата на страните с висок доход, по класацията на Световната банка.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Красен Станчев

    Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика. Народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и доцент в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Управител на КС2 ЕООД.

Форум

XS
SM
MD
LG