Връзки за достъпност

Извънредни новини

С военен контрол и без израелски цивилни. Тел Авив изготви първи следвоенен план


Израелският министър на отбраната Йоав Галант
Израелският министър на отбраната Йоав Галант

Израелското военно министерство представи план за Ивицата Газа, който да се реализира след края на войната, съобщиха световните медии.

Той предвижда ограничено палестинско управление съвместно с глобална работна група, както и продължителен военен контрол от страна на Израел.

Войната започна през октомври след след най-мащабната атака срещу Израел на ислямистката паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и ЕС. Тя управлява Ивицата Газа от 2007 г. насам. Основна военна цел на Израел е унищожаването на Хамас.

Израел отговори с пълномащабна инвазия, която първоначално беше съсредоточена в северната, а по-късно се разшири и към южната част на Ивицата. Международната общност оказва все по-силен натиск върху Израел да премине към по-малко интензивни военни операции заради големия брой жертви.

"Хамас вече няма да контролира Газа, а Израел ще запази цялостния контрол върху сигурността", каза израелският военен министър Йоав Галант. "Жителите на Газа са палестинци, следователно палестинските органи ще управляват, при условие че няма да има враждебни действия или заплахи срещу държавата Израел", добави той.

Международните сили ще помогнат за възстановяването на територията след войната. На територията на Ивицата няма да има израелско цивилно присъствие след постигането на целите на войната.

Обсъждането на плана доведе до силно разногласие сред израелските власти. Премиерът Бенямин Нетаняху все още не го е коментирал публично. Очаква се планът да бъде отхвърлен от Хамас.

Предвижда се войната да продължи, докато всички заложници, които Хамас взе на 7 октомври, не бъдат освободени и "военният и управленският капацитет" на Хамас не бъде ликвидиран.

Планът на Галант се разминава с искането на САЩ за въвеждането на палестинска власт, която да управлява вместо Хамас, и за нови преговори за създаването на палестинска държава, което Нетаняху отхвърли, припомня Гардиън.

Галант предложи и план за следващата фаза във войната, който предвижда по-целенасочен подход в северната част на анклава и продължаване на преследването на лидери на Хамас на юг.

Предложенията дойдоха дни преди предстоящо посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Израел, на което се очаква той да настоява за повече хуманитарна помощ за палестинците, както и за предотвратяване на ескалация на конфликта в региона, пише още Гардиън.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG