Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не е вътрешен въпрос". Защо шефът на НАТО осъди позицията на Китай за смъртта на Навални


Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг остро разкритикува позицията на Китай за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. Това стана по време на Мюнхенската конференция по сигурността в събота.

По-рано на същото събитие външният министър на Китай Ван И определи смъртта на Навални като "вътрешен руски въпрос" и отказа коментар по темата.

В петък управата на затворите в Русия съобщи, че Навални е починал в наказателната колония, в която излежаваше присъдата си. Ден по-късно екипът на опозиционера потвърди смъртта му, но обвини за нея руския президент Владимир Путин. Навални беше най-известният критик на неговия режим и водеща фигура на руската опозиция.

"Днес имахме изявлението на китайския външен министър, че смъртта на Навални е „вътрешен руски въпрос“. Е, това не е вътрешен руски въпрос, защото всички знаем, че е в резултат от авторитарния режим в Москва", каза сега шефът на НАТО Йенс Столтенберг.

"Навални беше несправедливо арестуван от руския режим, брутално отровен и по същество беше осъден на смърт, защото имаше смелостта да се изправи срещу Путин", добави Столтенберг.

Той обвърза реакцията на Китай за смъртта на Навални с по-широкия модел на поведение на страната. Вече две години Пекин отказва да осъди войната на Москва срещу Украйна, а западни медии многократно са показвали данни, че Китай тайно доставя на Русия военно оборудване.

"Колкото по-успешен е Путин в Украйна, толкова по-вероятно е [китайският] президент Си [Дзинпин] да използва сила срещу Тайван", каза Столтенберг по адрес на китайските претенции, че тайванските територии трябва да станат част от Китай.

Затова и по думите на шефа на НАТО най-добрият начин да бъде почетена паметта на Навални би била подкрепата за Украйна в отбраната ѝ срещу продължаващата руска инвазия.

По-рано десетки световни лидери, сред които президентът на САЩ Джо Байдън, обвиниха директно президента на Русия Владимир Путин за смъртта на неговия критик Навални. Те казаха, че е показателна за начина, по който действа режимът на Путин.

Подобни реакции имаше и от българските политици. От ГЕРБ нарекоха случилото се "убийство срещу демокрацията", а от ПП-ДБ го определиха като "политическо убийство", за което вина носи Путин и режимът му.

"Не ме е страх". Как Алексей Навални не се отказа от битката си с Кремъл
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG