Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китайски балони прелетяха около Тайван. Увеличава ли Пекин военното си присъствие на острова


Граждани на Тайван отбелязват националния си празник през октомври 2023 г.
Граждани на Тайван отбелязват националния си празник през октомври 2023 г.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи в понеделник, че 6 китайски балона са прелетели във въздушното пространство около островната държава, предаде Ройтерс. Военни самолети и военноморски кораби на Китай също са засечени около Тайван.

Новината идва седмица след президентските избори в Тайван, които бяха спечелени от критикувания от Китай кандидат на Демократичната прогресивна партия Уилям Лай.

Тайван е самоуправляваща се островна страна със собствена конституция от 1949 г. Китай не признава независимостта на острова, смята го за своя територия и заплашва да го анексира със сила, ако се наложи.

Сега тайванските власти твърдят, че наблюдават поредица от китайски балони в района през последния месец и половина. Само един от шестте балона, за които министерството съобщи в понеделник, е прелетял над територията на Тайван, близо до южния град Пингтунг.

Останалите са прелетели северно от пристанището Килунг, където е разположена важна военноморска база на Тайван.

Не е ясно дали балоните имат изрична военна функция, но се смята, че Пекин ги използва за наблюдение и шпионаж.

Според Тайван по този начин Китай застрашава безопасността на въздухоплаването в района и води психологическа война срещу населението на острова.

Такива балони обикновено изчезват в Тихия океан на изток от Тайван, пише Асошиейтед прес. В навечерието на президентските избори на острова появата на подобни обекти се засили заедно със заплахите на Китай за действия срещу самоуправляващия се Тайван.

Китайските балони станаха известни като потенциални военни обекти в началото на 2023 г. Тогава САЩ свалиха подозрителен балон на Китай, който се задържа във въздушното им пространство в продължение на няколко дни.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че балонът е бил използван „за шпиониране на стратегически цели в цялата страна“. Малко след това американските власти излязоха с още твърдения за мащабна шпионска програма с балони за наблюдение на Китай, насочена към повече от 40 държави на 5 континента.

Пекин отхърли обвиненията и нарече свалянето на балона „пресилена реакция“, като на свой ред обвини САЩ в „нарушение на международните норми“.

Случаят доведе до временно замразяване на отношенията между САЩ и Китай, а американският президент Джо Байдън обеща да наложи по-строги правила за проследяване и евентуално сваляне на неизвестни въздушни обекти.

Още тогава Тайван съобщи, че в района на острова също са засичани подобни китайски балони, но по-късно уточни, че става въпрос за обекти с метеорологична цел, които не са представлявали заплаха за сигурността.

Сега ситуацията е различна и Тайпе обвинява Пекин в поредни опити за сплашване на управляващите и гражданите на Тайван.

Такова напрежение не е нетипично за отношенията между двете страни. Китай редовно разполага военни кораби и самолети във водите и въздушното пространство на Тайван.

Обектите под управлението на Пекин често нарушават границата между военните и гражданските функции. Част от корабите на Китай около Тайван например са привидно цивилни кораби за риболов. Реалната им цел обаче е отстояването на териториалните претенции на Пекин.

Китайското военно присъствие около Тайван и победата на Лай на изборите създават възможност за нарастване на напрежението. Преди президентския вот в Тайпе Пекин заяви, че победа на Лай може да доведе до „конфронтация и конфликт“ между Китай и Тайван. Китайският президент Си Дзинпин пък нарече обединението на Китай и Тайван „историческа неизбежност“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG