Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пеевски срещу Русия. Как парламентът отне комисията за службите от "Възраждане"


Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов, 24 януари 2024 г.
Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов, 24 януари 2024 г.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП) депутатите взеха решение да отнемат от „Възраждане“ председателството на комисията за контрол на специалните служби. Това се случи на заседание на Народното събрание в сряда. По-рано същия ден предложението беше подкрепено от комисията по правни въпроси.

Новината идва седмица след като „Възраждане“ пое ротационното председателство на комисията за службите. Преди това тя се оглавяваше последователно от депутати от ГЕРБ и от ПП-ДБ. Сега предстои формациите от мнозинството да решат коя от тях да поеме постоянното председателство.

Миналия петък председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ, определи като скандал преминаването на ръководството в ръцете на проруската партия „Възраждане“. Пеевски каза, че това застрашава националната сигурност на страната.

Водената от Русия война срещу Украйна и хибридните акции на Кремъл са посочени като основни рискове за националната сигурност в редица правителствени документи. „Възраждане“ пък е партия, която често споделя позициите на Москва по отношение на войната.

Миналата седмица Пеевски поиска незабавни промени в правилника, който определя кой ще е начело на комисията, за да може това да не е представител на „Възраждане“.

Такъв проект с промени беше внесен за обсъждане в правната комисия още този понеделник с подписите на Бойко Борисов от ГЕРБ, Кирил Петков и Атанас Атанасов от ПП-ДБ, както и на самия Пеевски.

Ето какво стана с комисията, която отговаря за контрола над специалните служби.

Как се управляваше комисията досега

Комисията за службите е една от постоянно заседаващите в НС. Обикновено тези комисии се формират пропорционално на броя на депутатите във всяка парламентарна група. По-многобройните групи (в случая ГЕРБ и ПП-ДБ) влизат с повече представители, а по-малобройните (например „Има такъв народ“ (ИТН) са с по-малко.

През есента на 2023 г. депутатите приеха изключение от това правило за две комисии - тази по конституционни въпроси и тази за контрол на службите. Те се формират на паритетен принцип, т.е. всяка парламентарна група е представена поравно.

Не тази разлика обаче е повод за сегашните промени в комисията за службите. При нея имаше и друго изключение - председателството беше на ротационен принцип. Нямаше един постоянен председател, както е при другите комисии. Вместо това депутатът начело на комисията се сменяше в началото на всяка парламентарна сесия според големината на парламентарните групи.

Така комисията първо беше с председател Даниел Митов от ГЕРБ, а после я оглави Атанас Атанасов от ПП-ДБ. Той обаче подаде оставка. Замени го Бойко Рашков от същата формация.

„Възраждане“ е третата по големина група в парламента, затова сега председателството отиде при нейния представител Николай Дренчев. По тези правила в началото на следващата сесия на НС комисията трябваше да се оглави от представител на ДПС.

Какъв е проблемът на Пеевски

Няколко дни след като Дренчев пое председателството на комисията, Пеевски каза пред медиите в парламента:

„Проруската партия „Възраждане“ оглави контрола над българските спецслужби. Това е най-големият скандал. Застрашена е нашата национална сигурност.“

Той добави, че е „грешка, че тази комисия е направена на ротационен принцип“ и веднага ще инициира мерки това да се промени. Като причина Пеевски посочи, че „Възраждане“ „работи против българските интереси“, и заподозря, че секретната информация, която постъпва в комисията, „сигурно заминава много далеч оттук“, като имаше предвид Русия.

Поисканите от Пеевски промени бяха внесени за обсъждане още в понеделник. Те са предложени от формациите, които подкрепят правителството - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Формално мотивът за промяна е, че сегашният начин на работа на комисията я прави „неефективна и неработеща“, а ротацията на председатели води до „честа смяна на приоритетите“.

При обсъждането в правната комисия в сряда депутатите от „Възраждане“ не бяха съгласни с това и казаха, че предложението е насочено пряко против тяхната парламентарна група, без да има убедителни аргументи.

„Утре може да забраните на представители на „Възраждане“ въобще да влизат в пленарна зала. Това ли е правовата държава?“, каза Цвета Рангелова от формацията.

Все пак идеята комисията да има постоянен, а не ротационен предстедател, беше подкрепено на ниво комисия от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. С едно изключение - бившият ѝ председател Бойко Рашков, който гласува против.

Какво казва Рашков

В интервю за Свободна Европа във вторник Бойко Рашков определи инициативата на Пеевски да променя комисията за службите като „комсомолска страст - да се вдига шум, без да има причина“.

По думите на Рашков всички депутати в комисията имат равен достъп до информация, свързана с контрола на службите, и председателят няма повече правомощия от редовия член.

„Тогава защо допреди заемането на длъжността председател на комисията не се счете, че участието на представители на „Възраждане“ е пробив в националната сигурност?“, попита Рашков.

Според него Пеевски е направил „от българския парламент пожарна команда, без да има пожар“.

Дебатите в пленарна зала

Няколко часа след като правната комисия подкрепи промените в комисията за службите, те влязоха за обсъждане и в пленарна зала.

Дебатите там бяха доминирани от опозицията. Депутатите от „Възраждане“ повториха аргумента си, че промяната е насочена директно срещу тяхната формация, и казаха, че управляващото мнозинство продължава да овладява службите за сигурност.

От БСП и ИТН защитиха „Възраждане“. И трите групи оправиха лични нападки към представители на ГЕРБ и ПП-ДБ. След повече от два часа обсъждания обаче промяната беше приета и председателството на комисията за службите беше отнето от „Възраждане“.

Комисията вече няма да се председателства на ротационен принцип. Това означава, че ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ ще трябва да решат коя от трите формации ще излъчи постоянен председател.

Специалните служби са централна тема в политическия дневен ред от месеци насам. През октомври миналата година между формациите, които подкрепят правителството, се появиха разногласия по тази тема. ПП-ДБ внесоха предложения за реформи на службите, но ГЕРБ и ДПС не ги подкрепиха с аргумента, че сега не е време за промени.

Преди това спорът за службите се водеше между управляващите и президента Румен Радев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG