Връзки за достъпност

Извънредни новини

Георги Иванов - Гонзо е новият президент на БФС


Георги Иванов - Гонзо
Георги Иванов - Гонзо

Бившия футболен национал Георги Иванов - Гонзо е избран за нов президент на Българския футболен съюз (БФС). Това се случи на извънредния конгрес на футболната федерация в петък.

Конгресът на БФС беше свикан, след като през ноември 2023 г. Михайлов подаде оставка като президент на федерацията. До това се стигна след като на 16 ноември протест, който поиска оставката на ръководството на футболния съюз, прерасна в тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в центъра на София.

Тогава оставка поискаха всички политически партии, с изключение на ДПС. Михайлов беше привикан на разпит в антикорупционната комисия, както и на изслушване пред парламентарната комисия по спорт. След протеста прокуратурата обяви, че проверява БФС във връзка с незаконни залагания.

Иванов беше избран още на първото гласуване с 235 гласа при необходими 234 за победа. Бербатов остана със 181 гласа, а Михаил Касабов получи 35.

Останалите кандидати бяха футболните агенти Петьо Костадинов и Георги Захариев, Георги Градев и Манол Иванов, но всеки от тях получи по по-малко от 10 гласа.

"Благодаря на тези, които гласуваха за мен и тези, които не са. Знаете, че аз съм ваш представител. Ще се опитам да направя така, за да пременим цялата среда във футбола – да върнем доверието, да осигурим помощта на държавата", каза Иванов след гласуването.

Той предложи за членове на бъдещия Изпълнителен комитет на федерацията досегашните негови членове Атанас Фурнаджиев, Михаил Статев, Румян Вълков, кметът на Велико Търново от ГЕРБ Даниел Панов и Пламен Манолов. За нови членове Иванов предложи Любимир Пеновски, Николай Андреев, Мила Христова, Николай Лазаров, кметът на Враца Калин Каменов, адвокат Теодор Тодоров и един член от екипа на Димитър Бербатов.

Предложения за членове на Изпълкома направиха и други делегати, сред които Станислав Ангелов и известният член на крайната фракция на Левски Любомир Костадинов - Младежа.

Тепърва делегатите трябва да изберат новите членове на управителния орган на федерацията.

Преди началото

Още от сутринта в района на столичния хотел „Маринела“, в който се провежда конгресът, имаше засилено полицейско присъствие. На място беше докарано и водно оръдие. Това се наложи заради предупрежденията за протести на футболни фенове. Преди началото на конгреса обаче в района имаше малко протестиращи.

Преди влизането си в залата смятаните за фаворити Георги Иванов и Димитър Бербатов изразиха увереност, че ще спечелят. Някои от кандидати се усъмниха в честността на вота и говореха за натиск срещу делегати и предлагани подкупи.

„Вчера бях тук, видях доста уплашени хора. Надявам се това да е само привидно за пред хората от БФС. Има голям натиск в момента да се гласува за статуквото“, каза Георги Градев. Подобни изказвания направиха още Бербатов и Георги Захариев.

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов
Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов

„Някой са поели сериозни ангажименти, държавата се е мобилизирала за тях видимо. Снощи в този хотел са работили техни хора. Това е съвсем сигурно“, каза Петьо Костадинов.

Конгресът започна в обръщение на Борислав Михайлов.

За водещи на събитието бяха обявени дългогодишният вицепрезидент и приближен до Михайлов Атанас Фурнаджиев, както и члена на досегашния Изпълком и близък до дружеството "Химимпорт" Михаил Статев.

Водещият на Конгреса бивш вицепрезидент на БФС Атанас Фурнаджиев.
Водещият на Конгреса бивш вицепрезидент на БФС Атанас Фурнаджиев.

Оставката на Михайлов

В първата част на заседанието на конгреса беше гласувана и оставката на досегашния президент Борислав Михайлов. Тя беше приета с 303 гласа „за“, 12 – против и нито един въздържал се.

Оставката на досегашния Изпълнителния комитет беше приета с 318 гласа „за“ и два гласа „против“.

„Принудени сме да се съберем по повод, причинен от яростна агресия, лъжи, клевети и в нарушение с цел подмяна на демократично избраното ръководство на БФС“, каза Михайлов в речта си пред делегатите преди гласуването на оставката му. Той каза още, че до международните централи се пускат доноси от България.

По негови думи под ръководството му футболният съюз е показал добри резултати. Той използва словото си преди оставката, за да нападне „онези революционери“, които според него са предизвикали проблемите.

Конгресът на БФС е висшият орган на федерацията. Той може да избира президент, да променя устава на федерацията, както и да се извършва други проблеми, свързани с управлението на футбола в страната.

Това е вторият конгрес на федерацията от 2021 г. През октомври същата година Борислав Михайлов беше преизбран за президент, след като по-рано отново беше депозирал оставка, която по-късно оттегли. До момента резултатите от конгреса от 2021 г. още се оспорват в съда.

Борислав Михайлов беше начело на българския футбол от 2005 г. насам. В този период националния отбор, който е лицето на спорта в страната, нито веднъж не се класира на финали на голям футболен форум.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG