Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конституционният съд не вижда проблем в превръщането на машините за гласуване в принтери


Жена гласува на машина. Снимката е от парламентарните избори на 2 април 2023 г.
Жена гласува на машина. Снимката е от парламентарните избори на 2 април 2023 г.

Конституционният съд (КС) не намира, че е противоконституционно условието в Изборния кодекс гражданите в секции с под 300 избиратели да не могат да избират как да гласуват - с хартиена бюлетина или на машина. Според съдът не е противоконституционно и превръщането на машините за гласуване в принтери.

Новината идва на фона на решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което отмени машинното гласуване на първия тур от местните избори в края на октомври. Впоследствие Върховният административен съд (ВАС) обяви решението за незаконно и върна машините на втория тур.

В четвъртък КС се произнесе по дело, образувано по искане на 71 народни представители "Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) от 48-то Народно събрание.

През януари те обжалваха пред КС промените в Изборния кодекс, приети в началото на декември 2022 г. от ГЕРБ, ДПС и БСП. С тях беше премахнато изцяло машинното гласуване в секции под 300 души. Освен това беше въведено изискването машините да отпечатват бюлетини и резултатите от тяхното ръчно преброяване да се приема за действителен.

КС също така отхвърли искането да бъде обявено за противоконституционно Секционните избирателни комисии да отчитат резултатите от машинното гласуване, като преброяват изпринтените от машините бюлетини.

Два текста в Изборния кодекс обаче КС обяви за противоконституционни. Първият (по чл. 212, ал. 5 ) предвижда в секциите в чужбина да не се гласува на машина, ако ЦИК не е намерила човек, говорещ български език, който да поддържа устройството.

Обявено е за противоконституционно е и условието (в чл. 213б, ал. 1) да се предоставя достъп до изходния код и документацията на системата на хора, посочени от формациите, които са получили над 4% от вота на последните парламентарни избори.

В края на април 2021 г. за първи път в България беше въведено изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели. То беше предложено от "Има такъв народ" и беше подкрепено от БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!".

Причини за това бяха високият процент невалидни бюлетини, както и проблеми при броенето на гласовете от секционните избирателни комисии. Така например на местните избори през 2019 г., които се проведоха само с хартиени бюлетини, невалидните гласове за общински съветници бяха близо половин милион от общо пуснатите над 3 млн. бюлетини.

На 1 декември 2022 г. БСП, ГЕРБ и ДПС приеха промени в Изборния кодекс. С тях те отново върнаха хартиената бюлетина и броенето на гласове на ръка. Машините за гласуване останаха част от процеса, но само като устройства, които принтират бюлетини, тъй като тези гласове също ще бъдат ръчно преброявани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG