Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сомалийските пирати подкараха кораба "Руен". Вероятно са го използвали за удар по друг плавателен съд


Корабът "Руен" беше похитен в края на миналата година
Корабът "Руен" беше похитен в края на миналата година

Сомалийските пирати, които отвлякоха плаващия под малтийски флаг български кораб "Руен", вероятно са го използвали при атака срещу друг товарен плавателен съд преди дни. Това съобщиха Европейските военноморски сили, които провеждат операция срещу тях.

Това се случва, след като в началото на февруари министърът на транспорта Георги Гвоздейков съобщи, че текат преговори за освобождаването на българските моряци на "Руен". Той беше похитен на 14 декември в Арабско море край йеменския остров Сокотра. По-рано Гвоздейков каза, че моряците са в добро здравословно състояние и няма опасност за тях.

Откупът за отвлечения екипаж обаче не е платен, съобщиха сега от британската компания за морска сигурност "Амбри". Оттам също казаха, че има "съмнения, че корабът може да бъде използван за извършване на нови атаки срещу търговски плавателни съдове".

"Визуална информация" показва, че най-малко 12 предполагаеми пирати са се качили на борда на кораба "Абдула", плаващ под флага на Бангладеш, който е похитен във вторник край бреговете на Сомалия, според данни от операцията на ЕС за борба с пиратството EUNAVFOR.

"Възможно е произходът на пиратите, участващи в това отвличане, да е същият като при това на "Руен", се казва в съобщението, в което се уточнява, че екипажът на "Абдула" е в безопасност.

Корабът за насипни товари "Руен" е бил забелязан да отплава от бреговете на Сомалия, съобщиха още от "Амбри". Плавателният съд е бил видян да плава в източна посока на 160 морски мили (296 км) югоизточно от град Ейл край бреговете на Сомалия в Арабско море. Компанията съветва други кораби в района да повишат бдителността си.

В продължение на десетилетие до 2018 година сомалийските пирати предизвикваха хаос във важни глобални водни пътища, а в края на миналата година възобновиха атаките си. Ако информацията за "Руен“ бъде потвърдена, атаката от отвлечен кораб ще отбележи връщане към стратегия, използвана, когато пиратите бяха в своя пик, коментира Ройтерс.

Ракета удари кораб в Червено море

В същото време британската организация за морски търговски операции (UKMTO) съобщи, че търговски кораб е бил поразен в четвъртък от ракета в Червено море, където действат йеменските хути, подкрепяни от Иран, които преди месеци започнаха нападения в подкрепа на обявената от ЕС и САЩ за терористична организация Хамас във войната с Израел в Газа.

"Има известни щети. Екипажът обаче е невредим", се казва в съобщението на организацията, която уточнява, че плавателният съд е поел към следващото пристанище по курса си.

Ракетата е ударила кораба на 76 морски мили (около 140 км) западно от главния пристанищен град на Йемен - Ходейда.

Британската агенция съобщи и за друг инцидент станал по-рано във водите на Червено море, на 50 морски мили (близо 100 км) югозападно от Ходейда.

През ноември хутите плениха кораба "Галакси лийдър" с българи на борда. В момента българските власти организират връщането на похитените, които вече са настанени в хотел.

Междувременно Централното командване на американската армия (СЕНТКОМ) съобщи, че въоръжените сили на САЩ са унищожили девет противокорабни ракети и два дрона на контролираната от бунтовниците хути територия.

Армията на САЩ добави, че те са изстреляли две противокорабни балистични ракети от Йемен по посока на Аденския залив и две ракети към Червено море. Няма данни за пострадали американски военнослужещи или от екипажи на кораби на коалиционни партньори в мисията по защита на търговски плавателни съдове.

Тя започна в Червено море под името "Пазител на благоденствието" по предложение на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. ЕС също провежда своя операция под името "Аспидес".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG