Връзки за достъпност

Извънредни новини

Броят на жертвите от атентата в Москва достигна 140. Търсенето на тела е прекратено


Жена полага цветя на пътя пред зала "Крокус сити хол" след смъртоносната атака, при която загинаха 140 души.
Жена полага цветя на пътя пред зала "Крокус сити хол" след смъртоносната атака, при която загинаха 140 души.

Броят на загиналите при нападението в концертна зала в Москва нарасна на 140 души, съобщиха руските власти. Издирването на тела е прекратено.

Новината идва, след като на 22 март четирима въоръжени мъже нападнаха концертния комплекс "Крокус Сити Хол" с огнестрелни оръжия и запалителни оръжия.

В сряда министърът на здравеопазването Михаил Мурашко каза, че четирима от 76-те пострадали, които са в болница, са в критично състояние. Ден по-рано завърши разчистването на отломките от залата.

По-рано бяха повдигнати обвинения на четирима таджикски граждани за извършване на терористичен акт. Други четирима са обвинени, че са помагали на нападателите.

На фона на това хората от Централна Азия, които живеят в Русия, са подложени на нарастващ натиск и се сблъскват с антимигрантски настроения след нападението. Тази седмица няколко работници мигранти от Узбекистан и Таджикистан бяха задържани и разпитвани в продължение на часове в Москва.

За нападението отговорност пое групировката "Ислямска държава" (ИД). Въпреки че ИД не е посочила изрично някой от своите клонове, западните разузнавателни служби и експерти обвиняват за инцидента Ислямска държава-Хорасан (ИД-Х).

Кремъл твърди, че Украйна и САЩ са замесени в нападението. Федералната служба за сигурност (ФСБ) обвини и Великобритания за връзки с атентата. Киев и Вашингтон отхвърли обвинението, а САЩ твърдят, че са предупредили Москва за предстояща атака две седмици преди инцидента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG