Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Чухме изстрели". Какво е известното след атаката в концертна зала до Москва


"Крокус сити хол" в Красногорск след атаката на 22 март
"Крокус сити хол" в Красногорск след атаката на 22 март

Близо 140 загинали и над 180 ранени. Това е резултатът от атаката в концертна зала в предградията на Москва от петък. Тя е най-голямата в страната от няколко десетилетия насам и идва дни след като президентът Владимир Путин беше преизбран за пети път.

Отговорност за нападението пое "Ислямска държава" (ИД), а американски служители съобщиха, че то е било извършено от "Ислямска държава - Хорасан" (ИД-Х) - афганистанския клон на групировката. САЩ казаха, че са предупредили Русия за възможно нападение преди седмици.

Същевременно Кремъл обвини Украйна за участие в атаката. Страната обаче отрече да е замесена. Русия започна пълномащабна непредизвикана война в Украйна през 2022 г.

До момента руските власти са задържали най-малко 11 души, включително четирима граждани на Таджикистан, които са обвинени в извършването на терористичен акт.

Какво знаем за атаката досега?

Какво се случи

На 22 март вечерта въоръжени мъже нахлуха в "Крокус сити хол" в Красногорск, в предградията на Москва. По това време там предстои концерт на музикалната група "Пикник", за който са продадени над 6 хиляди билета.

От видеа в социалните мрежи се вижда, че при атаката става въпрос за най-малко четирима мъже, облечени с камуфлажни дрехи и въоръжени с автоматични оръжия. Те започват да стрелят по тълпата, а посетителите започват да бягат.

Руските следователи казват, че мъжете са използвали експлозиви и запалителни течности, за да подпалят сградата. Огънят бързо обхвана част от сградата, а това доведе до срутване на части от покрива.

"Седях в залата на горния етаж, където бяха балконите. Чухме изстрели. Първоначално не разбрахме какво се е случва", казва неназован източник в интервю за "Остроужний новости", публикувано в Ройтерс. След това нападателите хвърлят коктейл "Молотов" и "всичко се запали", казва той.

По данни на руския Следствен комитет от събота при терористичната атака са загинали най-малко 137 души. Освен това повече от 180 души са ранени, като много от тях са в тежко състояние, включително две деца. Властите смятат, че броят на загиналите ще нарасне.

Двете основни причини за смъртта на хората са огнестрелни рани и отравяне с дима от пожара.

Кои са основните заподозрени

В кратко изявление в петък ИД каза, че стои зад нападението. В събота тя публикува и снимка на четиримата нападатели, на която обаче те са неразпознаваеми.

Първоначално нападателите успяват да избягат от местопрестъплението. Около 14 часа след първите съобщения за стрелба руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че са арестувани 11 души, включително четирима "пряко замесени".

Четиримата заподозрени бяха докарани в съда в Москва в неделя. Това са Муродали Раджабализода, Далерджон Мирзоев, Мухамадсобир Файзов и Шамсидин Фаридуни. Те са на възраст между 20 и 30 години. Руските власти твърдят, че и четиримата са се признали за виновни по време на закритите изслушвания.

В неделя в съда те се появиха със синини, петна от кръв и подути от бой лица. По непотвърдени данни по време на ареста на Раджабализода му е било отрязано ухото.

Всички те са обвинени в терористичен акт и вероятно ги очаква доживотен затвор.

Руските власти засега не са коментирали твърдението на ИД, че е отговорна за нападението. То дойде две седмици след като САЩ предупредиха за потенциална атака, насочена към "големи събирания" в Москва.

Миналата седмица президентът Владимир Путин каза, че тези "провокативни" изявления приличат на "откровен шантаж и намерение да се сплаши и дестабилизира обществото".

Същевременно Путин каза, че нападателите са били заловени, докато се опитват да избягат в Украйна.

"Въз основа на предварителна информация украинската страна им е подготвила прозорец за преминаване на границата", каза Путин.

Украйна отхвърли руските твърдения като "абсолютно несъстоятелни и абсурдни".

Защо Ислямска държава атакува Русия

"Нападението се случва в нормалния контекст на бушуващата война между "Ислямска държава" и страните, борещи се срещу исляма", казаха представители на ИД малко след атаката.

Колин Кларк, анализатор по въпросите на борбата с тероризма, казва пред "Ню Йорк Таймс", че през последните две години ИД-Х е била "фиксирана" върху Русия.

Според него групировката "обвинява Кремъл, че по ръцете си има мюсюлманска кръв, като се позовава на намесата на Москва в Афганистан, Чечения и Сирия".

Руската република Чечения, която е населена предимно с мюсюлманско население, се управлява от Рамзан Кадиров от 2007 г. насам. Между 1994 и 2009 г. там имаше две войни за отделянето ѝ, като първоначално семейство Кадирови се бореше за независимост, но впоследствие мина на страната на Москва.

Рамзан Кадиров е един от най-големите поддръжници на президента Владимир Путин. Той управлява чрез репресии и през годините неведнъж международни организации са сигнализирали за нарушения на човешките права, изтезания и изчезнали хора.

Според пакистанския анализатор в областта на сигурността Сайед Мохамед Али, ако бъде доказано, това може да се разглежда като отмъщение за руските въздушни удари срещу скривалища на ИД в Сирия. Той казва, че групировката е пострадала сериозно от руските въздушни удари в Сирия през последните години.

Според експерти подкрепата на Москва за талибаните в Афганистан също може да е била причина за нападението. Русия, както и останалата част от международната общност, не признава правителството на талибаните, но Москва многократно е приемала талибански служители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG