Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин призна, че "ислямисти" стоят зад атентата край Москва, но пак го обвърза с Украйна и Запада


Руският президент Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин

Зад атаката в концертен център до Москва стоят радикални ислямисти. Това каза президентът на Русия Владимир Путин в понеделник. Въпреки това той отново обвърза нападението с Украйна и САЩ.

Новината идва, след като в петък мъже в камуфлажни дрехи нахлуха в концертната зала "Крокус сити хол", убиха най-малко 139 души и раниха над 180 души. Досега за деянието задържани са общо единадесет човека.

Украйна и САЩ отрекоха да имат участие, а отговорност пое групировката "Ислямска държава". Седмици преди атентата Вашингтон предупреди Русия за възможна атака.

На среща с представители на правителството късно на 25 март Путин каза, че нападението е извършено от екстремисти, "с чиято идеология ислямският свят се бори от векове".

"Знаем, че престъплението е извършено от радикални ислямисти", каза той.

Въпреки това Путин повтори твърдения на други представители на Кремъл, че Украйна, както и САЩ, имат роля в нападението. Няколко часа след атаката от петък властите съобщиха, че четиримата заподозрени извършители са били задържани в район близо до украинската и беларуската граница. Засега това са само твърдения на руските власти.

"Веднага възниква въпросът: Кой има полза от това?", каза той. "Това злодеяние може да е само поредният елемент от поредицата опити на онези, които воюват с нашата страна от 2014 г. насам", каза Путин.

През 2014 г. Русия нападна Украйна и окупира полуостров Крим. През 2022 г. Москва започна непредизвикана война в Украйна.

В Киев украинският президент Володимир Зеленски отново отрече да е замесен. Представители на САЩ също отхвърлиха твърденията, като съобщиха, че разузнаването показва, че зад нападението стои "Ислямска държава".

Още един обвинен за нападението

Във връзка с нападението от 22 март са задържани общо единадесет души. Арестуваните са осем. Четирима от тях, етнически таджики, са били работници мигранти в Русия. Те се явиха в московски съд късно на 24 март и им беше наредено да бъдат задържани до началото на процеса. И четиримата имаха следи от побой.

Какво знаем досега за терористичния акт до Москва
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Според държавната информационна агенция ТАСС осмият човек, на който е било повдигнато обвинение, е наел апартамент на четиримата нападатели.

На 25 март московски съд постанови и трима други мъже да бъдат задържани в очакване на процеса. Тримата са обвинени в съучастие в нападението. Александър Бастрикин, ръководител на Националния следствен комитет, казва, че те са предоставили апартамент на нападателите, както и автомобил.

Не е ясно дали тримата нови мъже са били включени в общата бройка от 11 задържани.

Разпити в Таджикистан

Във вторник таджикистанската служба на Свободна Европа съобщи, че в страната са започнали и разпити на роднините на четиримата обвинени за нападението.

В столицата Душанбе и няколко околни града правоохранителните органи са отишли в домовете на роднините на мъжете и са ги отвели за разпит, съобщават съседи и роднини пред RFE/RL.

Във Вахдат, градче на изток от Душанбе, майката, братът, двамата чичовци и други роднини на един от обвинените са били отведени от полицията вечерта на 25 март.

Неизвестен брой роднини на друг от заподозрените са били отведени от домовете им в Душанбе.

Таджикските власти не са коментирали официално задържанията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG