Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ремонти, кръпки и покривът все тече. Какво не е наред с Ларгото


Ларгото в София и стъклените куполи, под които е част от античния комплек "Сердика", разкриваща римската история на града. От птичи поглед не се вижда, че под куполите има локви, таванът се руши, а ремонтът е постоянно състояние.
Ларгото в София и стъклените куполи, под които е част от античния комплек "Сердика", разкриваща римската история на града. От птичи поглед не се вижда, че под куполите има локви, таванът се руши, а ремонтът е постоянно състояние.

Откъртени части от тавана, течове и влага. От откриването му през 2016 г. античният комплекс "Сердика" в центъра на София все е в ремонт. Предстои поредният. Какво не е наред с Ларгото?

Течове, локви, плочки, мазилка. Откакто е открит през 2016 г. Античният комплекс "Сердика" в София - т.нар. Ларго - е все в ремонт.

Комплексът струва милиони левове и има съмнения за корупция. В строежа му са открити куп нередности и няма наказани. Има откази от съдебно преследване и прехвърляне на отговорност.

В осемте години, през които се строи, работата е замразявана, сменят се проекти и концепции. И правителства.

През седемте години, откакто го има, комплексът е от ремонт в ремонт. Сменя се собственикът му.

В момента пак е в кръпки. Има откъртени части от тавана и течове. Увити в платнища, колоните в подлеза около стъкления купол чакат поредна поправка. Образуваано е и досъдебно производство.

Кметът на София Васил Терзиев каза, че ремонтът "в най-бърз порядък" ще е сред основните му задачи.

Столичната община (СО) не отговори на Свободна Европа кога ще започне той, но посочи проблема - липса на хидроизолация, и отговорния за това - Министерството на културата (МК).

То отрича и обвинява общината, че не полага грижи.

Рушащата се мазилка е обезопасена с платнища, 11 декември 2023 г.
Рушащата се мазилка е обезопасена с платнища, 11 декември 2023 г.

История на Ларгото

Ларгото се нарича комплексът от сгради на пл. "Независимост" в центъра на София, построени през 50-те години - класическа социалистическа архитектура.

Това е и по-популярното име на "Античния културно-комуникационен комплекс Сердика" - музей с открита и закрита част. В него са запазени римските останки, открити покрай изграждането на втората метролиния от 2010 до 2012 г.

Обществената поръчка за избор на строител на комплекса е обявена от МК през 2014 г. по времето на Петър Стоянович от правителството на Пламен Орешарски.

Договорът с избрания изпълнител - консорциума от фирми "Антична Средика" - е сключен през 2015 г. за 12,56 млн. лв. Министър на културата е Вежди Рашидов от правителството на Бойко Борисов. Парите са от оперативната програма "Регионално развитие" на Европейския съюз.

Така изглежда таванът в момента
Така изглежда таванът в момента

Проектът трябва да е готов през ноември 2015 г. Работата обаче спира няколко пъти заради неосигурен надзор от МК, неприключили проучвания, нужда от допълнително проектиране.

Така се налага анекс към договора с удължаване на срока до края на януари 2016 г. Промяната на проекта го и оскъпява с 2,27 млн. лв.

И този срок не е спазен. Държавната комисия, която трябва да издаде разрешение за ползването на обекта (акт 16), установява редица неизпълнени дейности, въпреки че представители и на МК, и на строителя, и на надзора са декларирали с подписите си, че всичко е готово.

Големият ден все пак идва - 20 април 2016 г., когато Рашидов, придружен от премиера тогава Бойко Борисов и всички министри, открива комплекса.

Тържественото откриване на Ларгото на 20 април 2016 г. в присъствието на целия кабинет "Борисов". На снимката: министрите на културата Вежди Рашидов и на регионалното развитие Лиляна Павлова.
Тържественото откриване на Ларгото на 20 април 2016 г. в присъствието на целия кабинет "Борисов". На снимката: министрите на културата Вежди Рашидов и на регионалното развитие Лиляна Павлова.

История на ремонтите

Само две седмици след тази дата Ларгото вече е за ремонт. Таванът протича, подът е в локви.

Година по-късно стъклените куполи отново протичат, изпочупени са и плочките оттгоре. Пак се прави ремонт. Това се повтаря през 2018, 2019 и 2020 г.

При всеки дъжд таваните прокапват и образуват локви в подлеза, а мазилката се руши.

Прехвърляне на отговорността

В момента под куполите на закритата част влагата е избила и е нанесла щети по колоните, има паднали парчета от тавана. СО и МК се обвиняват взаимно за това.

От 2017 г. общината е стопанин на обекта, след като ѝ е прехвърлен за управление от МК.

"Столичната община е настоявала многократно да бъдат отстранени констатираните проблеми преди обектът да ѝ бъде прехвърлен", казва пресцентърът ѝ пред Свободна Европа.

Таванът около стъкления купол се рони на парчета.
Таванът около стъкления купол се рони на парчета.

И по време на гаранционната поддръжка, и след като тя изтича през 2019 г., общината е сигнализирала МК, че проблемът е в строежа.

"Проблемът не е свързан с дейности по поддръжката, а с първоначално неизпълнение на технологията и липса на хидроизолационна система около куполите", казва СО.

Според МК гаранцията е изтекла през 2021 г. и дотогава то се е ангажирало с ремонтите.

"За всеки сигнал на СО в периода от 26.09.2018 г. до 07.03.2021 г. за повреди и дефекти МК е предприемало действия за отстраняването им", се казва в отговор до Свободна Европа.

МК добавя, че също е сигнализирало СО за нередности и дефекти след края на гаранционния срок на комплекса. И директно обвинява общината, че неглижира инструкциите за поддръжка на Ларгото.

"За да се реши проблемът с липсата на хидроизолационен слой и пропускливата структура на бетона, ще трябва да се направи мащабен ремонт на целия площад", казват от общината. Те обаче не могат да правят промени на конструкцията, тъй като тя е обект на авторско право.

История на нарушенията

Първото нарушение при строежа е още при избора на изпълнител.

"Антична Сердика" неправомерно печели търга, показва одит на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Офертата е с най-висока цена, но комисията ѝ дава най-много точки за технически характеристики и така я класира на първо място.

Към момента на проверката на АДФИ обаче Законът за обществените поръчки е променен и за нарушението никой не понася отговорност.

Проверката е възложена през април 2016 г. от Софийската градска прокуратура (СГП), след като управляващият орган на оперативната програма "Регионално развитие" отказва да верифицира 660 хил. лв. от предвидените за комплекса пари.

Платнище крепи да не падат парчета от държащите колони под куполите на Ларгото
Платнище крепи да не падат парчета от държащите колони под куполите на Ларгото

В доклада на АДФИ са посочени редица пропуски и по изпълнението на договора, но прокуратурата не образува разследване.

Година по-късно МК завежда дело срещу "Антична Сердика". И го губи на две инстанции. То е прекратено, след като министерството изпуска срока за обжалване.

Така през ноември 2019 г. вместо да получи 753 хил. лв. неустойка за забавения ремонт на Ларгото, МК трябва да плати над 73 хил. лв. съдебни разноски на изпълнителя.

Междувременно в началото на 2019 г. тогавашната депутатка от БСП и настояща евродепутатка Елена Йончева разпространява запис от среща в кабинета на тогавашния зам.-министър на Рашидов Боил Банов.

Случаят, станал известен като "Ало, Банов съм", разкрива как през 2016 г. Банов е направил възможно "опрощаването" на неустойката на "Антична Сердика" за забавянето на строежа.

Спецпрокуратурата проверява МК, но не образува досъдебно производство - не може да се докаже, че записът е автентичен, а и Банов, и останалите участници отричат да са участвали в договорки.

Но най-сериозният аргумент на спецпрокуратурата е, че МК е завело дело срещу изпълнителя. Делото, което загуби.

Според съда, отсъдил в полза на "Антична Сердика", забавянето на строителството е по "обективни причини, несвързани с изпълнителите". Това твърди и Йончева - че Банов е опитал да намери обективни причини за забавянето на строителството.

През февруари 2019 г. БСП внася сигнал за Ларгото в европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). През декември 2020 г. става известно, че заради нередности и потенциални злоупотреби финансовият ефект върху бюджета на ЕС е за около 4,3 млн. евро без ДДС, а ЕК не признава над 50% от изхарчените европари.

През юли 2022 г. апелативната спецпрокуратура отменя отказа на спецпрокуратурата да разследва ремонта на Ларгото и случая "Ало, Банов съм". Според постановлението спецпрокуратурата не се е съобразила с доклада на ОЛАФ, както и с указания от върховната прокуратура.

След като бъде образувано делото, то трябва да бъде пратено на ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратура.

Сигнал е подаден още преди две години, но строителството на Ларгото се оказва извън времевата ѝ компетентност, каза пред Свободна Европа българският европрокурор Теодора Георгиева.

"Ние сме компетентни да разследваме престъпления, извършени след ноември 2017 г., а договорите и плащанията [за Ларгото] са сключени преди това", казва тя.

Все пак на 26 октомври 2022 г. СГП е образувала досъдебно производство за две престъпления, казаха от там пред Свободна Европа. Първото - че от май 2015 до април 2016 г. хора от МК са нарушили служебните си задължения, за да облагодетелстват финансово себе си, търговски дружества и други хора. Тук е приобщен и докладът на ОЛАФ. Второто престъпление е за официален документ с невярно съдържание. Разпитани са много хора в качеството си на свидетели, добавиха от прокуратурата.

Форум

XS
SM
MD
LG