Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Политически тероризъм". Русия вероятно стои зад нападението срещу близък на Навални, смята Литва


През 2021 г. Леонид Волков при наградата "Сахаров" на Европейския парламент, която беше присъдена на Алексей Навални, но по това време той беше в руски затвор
През 2021 г. Леонид Волков при наградата "Сахаров" на Европейския парламент, която беше присъдена на Алексей Навални, но по това време той беше в руски затвор

Нападението във Вилнюс срещу бившия близък сътрудник на руския опозиционер Алексей Навални - Леонид Волков, е акт на "политически тероризъм" и "вероятно" е организирано от Москва. Това казаха официални представители на Литва в сряда и четвъртък.

Реакциите им идват, след като във вторник вечерта Волков беше нападнат със сълзотворен газ и пребит с чук за месо от неидентифициран нападател в литовската столица, в резултат на което е със счупена ръка и други наранявания по главата и тялото. Това се случва месец след смъртта на Навални в руски затвор.

В сряда разузнавателните служби на Литва съобщиха, че нападението "вероятно" е операция, "организирана и осъществена от Русия, чиято цел е била да се спре изпълнението на проектите на руската опозиция".

Президентът Гитанас Науседа отиде още по-далеч, като каза, че атаката явно е била предварително планирана и изглежда е свързана с други провокации срещу Литва. Волков, бивш шеф на щаба на Навални и експредседател на неговия Фонда за борба с корупцията, живее в страната от 2019 г., тъй като се страхува за сигурността си в Русия.

"Мога да кажа само едно на Путин: Тук никой не се страхува от теб", каза Науседа в коментар на нападението.

Отговаряйки на въпрос във връзка със случая, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви само, че от Путин "не бива да се страхуват, а да го уважават и да се вслушват в онова, което казва", без да коментира самото нападение.

Департаментът за държавна сигурност на балтийската държава пък излезе с позиция, в която се казва, че нападението изглежда е било организирано от Русия „във връзка с предстоящите недемократични руски президентски избори“.

Очаква се 71-годишният Путин да спечели безусловно пети мандат на строго контролирания вот на 15-17 март, тъй като няма конкуренция.

Ръководителят на Националния център за управление на кризи на Литва коментира пред националното радио в четвъртък:

"Това е първият път, когато се случва подобен инцидент в нашата страна, такъв случай на политическа агресия, политически тероризъм на наша земя".

По думите му "операцията е била професионална, добре планирана и който и да я е извършил, е бил или добре подготвен, или е получил много добри инструкции".

Последствията от побоя над Волков
Последствията от побоя над Волков

Само няколко часа преди нападението Волков каза пред независимата рускоезична медия "Медуза", че все повече се страхува за своята безопасност, след като на 16 февруари беше обявена смъртта на Навални при подозрителни обстоятелства.

"Основният риск сега е всички да бъдем убити", каза той.

Въпреки това, след като беше изписан от болница след нападението, Волков публикува в Телеграм канала си видео, в коeто каза, че ще продължи да работи и няма да се откаже.

"Те искаха да ме превърнат в пържола. Естествено, с чук за месо", каза той.

Той разказа, че мъж го е нападнал в двора на къщата му, като е ударил крака му с чука около 15 пъти, но въпреки че сега го боли и куца, не е успял да го счупи. Счупил обаче ръката му. Това е "характерен гангстерски поздрав от страна на Путин", добави Волков.

Председателят на литовската парламентарна комисия по външни работи Зигимантас Павилионис заяви пред информационната агенция Delfi, че нападението срещу Волков показва, че Литва трябва да осигури защита и безопасност на руските и беларуските опозиционни политици и активисти, които живеят в страната.

Руските дисиденти, които са избягали от родината си на фона на бруталното потискане на инакомислието от страна на Путин, често предупреждават, че са обект на заплахи и нападения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG