Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сълзотворен газ и удари с чук. Един от близките съратници на Навални е нападнат в Литва


Леонид Волков на фона на кадри с Алкесей Навални. Снимката е от 14 декември 2021 г.
Леонид Волков на фона на кадри с Алкесей Навални. Снимката е от 14 декември 2021 г.

Леонид Волков, един от близките сътрудници на руския опозиционер Алексей Навални, е бил нападнат в литовската столица Вилнюс във вторник вечерта. Това съобщи прессекретарката на Навални Кира Ярмиш.

Неизвестен нападател е счупил прозореца на колата на Волков, пръснал е сълзотворен газ в очите му и след това е започнал да му нанася удари с чук, каза Ярмиш.

Волков беше председател на предизборния щаб на Алексей Навални през 2018 г. и директор на неговия Фонд за борба с корупцията до 2023 г. Новината за нападението над него идва близо месец след смъртта на опозиционера Алексей Навални в руски затвор. Обстоятелствата около нея все още не са изяснени.

По думите на Кира Ярмиш нападението над Волков се е случило близо до дома му. Той е с натъртване на челото и порезна рана на левия крак, според снимки, публикувани от негов колега.

"Новините за нападението над Леонид са шокиращи. Съответните органи работят. Виновните ще отговарят за своето престъпление", написа външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис в Екс (Туитър).

Руският опозиционер Алексей Навални, с когото Волков е работил дълго време, почина на 16 февруари след няколко години, прекарани в руски затвори. На 1 март хиляди в Москва се стекоха за панихидата и погребението му.

В края на февруари сътрудничката на Навални Мария Певчих каза, че смъртта му е настъпила непосредствено след постигнато споразумение за размяната му с осъдения за убийство в Германия офицер от Федералната служба за сигурност на Русия Вадим Красиков. В интервю за Свободна Европа това потвърди и разследващият журналист Христо Грозев, който е бил част от преговорния процес.

През 2020 г. Навални беше отровен с новичок, но впоследствие беше спасен в Германия. Независимо журналистическо разследване разкри, че отравянето му е било организирано от руските тайни служби.

През 2021 г. се върна в Русия, където беше арестуван и осъден по няколко изфабрикувани дела. Оттогава той излежаваше присъдите си в затвори със строг режим. Последно през декември той беше преместен в наказателна колония в Арктика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG