Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът окончателно върна отнетите лицензи на фирмата "Делта гард", свързвана с казуса "Осемте джуджета"


Димитър Спасов (вдясно) е бивш собственик на „Делта гард“. Заради привличането му като обвиняем бяха отнети лицензите на охранителната фирма.
Димитър Спасов (вдясно) е бивш собственик на „Делта гард“. Заради привличането му като обвиняем бяха отнети лицензите на охранителната фирма.

Върховният административен съд (ВАС) окончателно върна отнетите лицензи на охранителната фирма „Делта гард“, съобщи правният сайт Lex.bg във вторник.

Новината идва три години след отнемането на лицензите на фирмата през 2021 г. и няколко месеца след като през декември 2023 г. Конституционният съд (КС) реши, че няма проблем в текста от закона, с който отнемането им е уредено.

За „Делта гард“ се заговори през 2020 г., когато от разследването „Осемте джуджета“ стана ясно, че охранителната фирма е участвала в схема за изземване на бизнес за асансьори.

Лицензът ѝ беше отнет през следващата 2021 г. от Главната дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) към Министерството на вътрешните работи (МВР), но не заради връзка с „Осемте джуджета“.

Причината беше, че един от собствениците на „Делта гард“ - Димитър Спасов, е бил привлечен като обвиняем още през 2019 г. за безстопанственост и самоуправство във връзка с охраната на фотоволтаичен парк.

Според закона, когато собственик или съдружник в една охранителна фирма е привлечен като обвиняем, той трябва да прекрати участието си в дружеството в срок до 30 дни. В противен случай лицензът на фирмата се отнема.

Спасов, известен с прякора си Митко Каратиста, прехвърли дяловете си във фирмата едва през есента на 2021 г. По същото време му е предявено постановлението, с което е привлечен като обвиняем. Защитата му твърди, че преди това той не е знаел за обвинението.

Решението за отнемането на лицензите на „Делта гард“ беше потвърдено на първа инстанция от Административния съд София-град (АССГ) през 2022 г. с мотива, че 30-дневният срок, с който Спасов е разполагал, за да напусне фирмата, е започнал да тече още през 2019 г.

„Делта гард“ обжалва и казусът стигна до ВАС, който поиска от КС да обяви за противоконституционен текста от закона, по силата на който лицензите на фирматам са отнети на първо място.

КС реши, че текстът не противоречи на Конституцията, но също така разясни, че 30-дневният срок за напускане на дружеството започва да тече от уведомяването на обвиняемия, а не от датата на привличането му.

Това предопредели хода на делото и този вторник ВАС окончателно реши, че лицензите на „Делта гард“ трябва да бъдат върнати, тъй като Спасов е разбрал за привличането си като обвиняем едва през 2021 г.

През 2020 г. разследване на Антикорупционния фонд разказа как асансьорният производител Илия Златанов е станал жертва на схема за изземване на част от бизнеса му, свързан с компанията „Изамет“.

Златанов излезе с твърдения, че бизнесът му е бил отнет от бившия следовател Петьо Петров - Еврото и жена му Любена Павлова. Това се е случило с помощта на МВР и на тогавашния съсобственик на „Делта гард“ Димитър Спасов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG