Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР охранява по-малко свидетели, след като полицаи бяха снимани да помагат на бившата жена на Петьо Еврото


Любена Павлова е бивша съпруга на ексръководителя на столичното следствие Петьо Петров-Еврото

Към момента МВР охранява само трима защитени свидетели по прокурорски постановления. Това се е случило след анализ на ведомството и прокуратурата и решение броят на охраняваните да бъде намален. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов пред БНР.

Решението идва, след като преди дни в интернет се появиха снимки на Любена Павлова, бивша съпруга на ексръководителя на столичното следствие Петьо Петров-Еврото. На тях се вижда как униформен полицай товари покупки от магзин ИКЕА в нейния джип. От тях се разбра, че тя е с назначена от прокуратурата лична физическа охрана.

Стоянов каза, че тези снимки са имали положителен ефект върху министерството.

„Аз искам да благодаря на човека, който ги е направил. Който според мен ги е направил и ги е пуснал с цел по някакъв начин да злепостави Министерството на вътрешните работи. Но тези снимки постигнаха обратен ефект, според мен“, каза още той.

По думите му на служители на МВР често се е налагало да ходят по заведения, за да охраняват хора, поставени под опека.

„Тогава, когато въпросното лице пожелае да посети някакво питейно заведение примерно дискотека, там охранителен състав, който е ангажиран с неговата защита, не може да влезе. Тогава се викат оперативни работници от съответното районно управление или от СДВР, които цивилни влизат на съответното място“, каза Стоянов.

В края на май Павлова даде интервю пред неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ (АКФ), в което потвърди, че Еврото е ръководил схема за търговия с влияние, в която “на заплата” са били следователи, прокурори, съдии и полицаи. По думите на Павлова участниците в схемата са били мотивирани не само с пари, но и с апартаменти, коли, заплахи, компромати и обещания за кариерно израстване.

Междувременно прокуратурата и МВР проведоха акция в София, след която стана ясно, че Петров е в неизвестност и е обявен за издирване. Той получи задочно обвинение за принуда и незаконни записи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG