Връзки за достъпност

Извънредни новини

"На пазар в ИКЕА". Как снимки принудиха МВР да каже, че охранява бившата жена на Петьо Еврото


Любена Павлова
Любена Павлова

Наскоро бившата жена на Петьо Петров-Еврото проговори за криминалната схема "Осемте джуджета" и посочи като замесен в нея Борислав Сарафов. Междувременно главният прокурор Иван Гешев беше уволнен, а Сарафов зае временно поста му. Сега става ясно, че Любена Павлова е охранявана от МВР.

Любена Павлова, бивша съпруга на ексръководителя на столичното следствие Петьо Петров-Еврото, е с назначена от прокуратурата лична физическа охрана. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) пред Свободна Европа във вторник.

Повод за това уточнение станаха снимки на Павлова от паркинга на мебелния магазин ИКЕА в София, на които се вижда как униформен полицай товари покупки в нейния джип. Кадрите бяха разпространени във вторник сутринта от Фейсбук страницата Squatting Slavs In Tracksuits, популярна с шеговито съдържание, свързано с Източна Европа.

В края на май Павлова даде интервю пред неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ (АКФ), в което потвърди, че Еврото е ръководил схема за търговия с влияние, в която “на заплата” са били следователи, прокурори, съдии и полицаи. По думите на Павлова участниците в схемата са били мотивирани не само с пари, но и с апартаменти, коли, заплахи, компромати и обещания за кариерно израстване.

Междувременно прокуратурата и МВР проведоха акция в София, след която стана ясно, че Петров е в неизвестност и е обявен за издирване. Той получи задочно обвинение за принуда и незаконни записи.

"Единствено с цел по-бързото им оттегляне"

По повод снимките с Павлова от паркинга на ИКЕА от СДВР уточниха, че с постановление на Софийската районна прокуратура (СРП) от 30 май на нея ѝ е била назначена „денонощна лична физическа охрана от органи на СДВР“.

„На 18 юни охраняваното лице отива на пазар в ИКЕА. След това тя среща трудности при натоварването на покупките. Първоначално служителите на МВР отказват, но тъй като дълго време никой не се отзовал да помогне на жената, а подземният гараж е определен като високорисково място, с цел лична безопасност и безопасността на охраняваното лице, служителят предприел действия да натовари покупките сам единствено с цел по-бързото им оттегляне“, съобщават от столичната полиция.

През лятото на 2020 г., когато все още бяха женени, Петров и Павлова станаха известни като водещи фигури в разследването на АКФ „Осемте джуджета“. Става въпрос за твърденията на асансьорния производител Илия Златанов, че е станал жертва на схема за присвояване на бизнес и имущество, осъществена от Еврото със съдействието на бившия ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров и други обвинители.

Случаят „Осемте джуджета“ беше обект на разследване в Софийската градска прокуратура, което се оказа, че е било тайно прекратено. Държавното обвинение не беше съобщавало никаква официална информация за своите действия от 2020 г. досега. След избухването на открития конфликт между вече бившия главен прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов обаче прокуратурата се активизира.

Проговарянето на Любена Павлова

В края на май АКФ разпространи снимки на Петьо Еврото в компанията на Сарафов, който след това коментира, че е ходил много по-малко пъти в бившия ресторант „Осемте джуджета“, отколкото главният прокурор Иван Гешев. По думите му въпросните снимки са били направени от „частно външно наблюдение“ по разпореждане на Гешев, с когото Сарафов е трябвало да се срещне в ресторанта.

Това съвпадна с решението на Любена Павлова да проговори за тази афера публично за пръв път. Тя твърди, че основният „помощник“ на Петьо Еврото в незаконната му дейност е бил Сарафов, а тя никога не е виждала Гешев в бившия ресторант „Осемте джуджета“, ползван от Петров като офис.

Павлова твърди още, че не е виждала и не познава бившия следовател и депутат от ДПС Делян Пеевски. Въпреки че признава, че са били съседи в кв. „Бояна“ и въпреки че е публично известно, че Пеевски и Петров са били колеги в столичното следствие.

Изборът на Борислав Сарафов

Твърденията на Павлова за Сарафов не попречиха на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да го избере за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор до избора на титулярен наследник на Гешев.

При този избор съдебните кадровици неглижираха и сигналите, подадени срещу Сарафов, които в момента са обект на новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Мнозинството в колегията зае позиция, че те не могат да окажат негативно влияние върху преценката дали Сарафов да бъде избран, защото все още не са разследвани по същество.

Сред подателите на въпросните сигнали е и шефът на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов, който е автор на „докладна справка“ за „имотни сделки на близки и членове на семейството“ на заместника на главния прокурор.

Срещу Сарафов са постъпили и данни от разследването, по което бяха повдигнати обвинения на бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото и бившия боскьор Кристиян Христов, станал известен покрай ролята си в аферата „Осемте джуджета“.

Според водещите това разследване в Софийската районна прокуратура има данни за започване на разследване за извършено престъпление от Сарафов и свързани с неговата дейност лица, евентуално в условията на съучастие.

Преди да бъде заместник на Гешев, Сарафов заемаше този пост в мандата на предишния главен прокурор Сотир Цацаров. Двамата участваха в процедурата по избор на ръководител на държавното обвинение в края на 2012 г. и след това Цацаров го назначи за свой заместник. Сарафов е и начело на Националната следствена служба за втори мандат.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG