Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лукойл" вече внася суров петрол от Казахстан, Ирак и Тунис, вместо от Русия


Централата на Лукойл в София.
Централата на Лукойл в София.

България замества вноса на руски петрол със суров петрол от Казахстан, Ирак и Тунис през януари, според пазарни участници и данни на Ел Ес И Джи, съобщи Ройтерс.

Проверка на Агенция "Митници" в най-голямата рафинерия „Лукойл Нефтохим“ Бургас и още 50 данъчни склада с нефтопродукти в началото на годината показа, че малко над една четвърт от наличния в страната петрол е руски. Допреди няколко месеца почти всичкият петрол в България беше с руски произход. България се ползва с дерогационна клауза от ембаргото на ЕС, която й позволява да продължи да внася руски петрол по море през 2024 година. Управляващите обаче забраниха от 1 януари износа за ЕС на продукти от руски петрол, а от 1 март изцяло е забранен и вносът на петрол от Русия, с който досега работеше най-голямата рафинерия в страната.

Тъй като "Лукойл" вече не може да снабдява рафинерията си със своя петрол си сорт "Уралс", ще трябва суровината да бъде внасяна от другаде, което ще повиши разходите на рафинерията, допълва Ройтерс.

Досега през януари в Бургас се очаква да постъпят два товара от по 70 000 метрични тона казахстански петрол KEBCO, партида от 76 000 тона от иракския Basrah Light, 50 000 тона от сорта CPC Blend и 33 000 тона петрол от Тунис, сочат данни на групата на Ел Ес И Джи.

KEBCO - казахстански петрол, изнасян от руски пристанища, е има сходни характеристики като руския сорт "Уралс" и е най-вероятният заместител на руската суровина в България, посочват пазарни участници, макар да допълват, че доставките му са ограничени, а цената му е значително по-висока, отколкото на "Уралс".

Рафинерията в Бургас е конструирана да обработва сорта "Уралс" и в момента може да работи само със сортове с по-високо съдържание на сяра (кисел), което в ЕС е трудно и скъпо, отбелязват търговци.

"Пазарът на кисел петрол в Европа е "затегнат" заради липсата на "Уралс" и кюрдски петрол", посочва пазарен източник.

Износът на петрол от Иракски Кюрдистан бе спрян миналата пролет.

"Лукойл" и българското министерство на икономиката и промишлеността нe са отговорили на запитванията за коментар, отбелязва Ройтерс. От пресслужбата на "Лукойл България" са отказали коментар и пред БТА, като се аргументирали с възможност за негативно въздействие върху цените.

Преди прекратяването на вноса на петрол от Русия българското правителство предприе и други действия срещу руската "Лукойл". През юли беше прекратена концесията ѝ за пристанище "Росенец". Освен това беше приета и възможността контролът над рафинерията да бъде поет от особен търговски управител, назначен от правителството.

На два пъти Комисията за защита на Конкуренцията (КЗК) глоби "Лукойл". Причината беше злоупотреба с господстващо положение на пазара на горива.

В същото време няколко доклада на неправителствени организации показаха, че „Лукойл“ се е възползвала от вратички в закона, за да заобикаля европейските санкции.

В началото на декември руската компания съобщи, че заради поредицата действия на правителството и парламента обмисля да продаде бизнеса си в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG