Връзки за достъпност

Извънредни новини

Само една четвърт от петрола в България в момента е руски, установиха митниците след проверка на "Лукойл"


Рафинерията на "Лукойл" край Росенец.
Рафинерията на "Лукойл" край Росенец.

Малко над една четвърт от наличния в момента в страната петрол е руски, показа проверка на Агенция "Митници" в рафинерията „Лукойл Нефтохим“ Бургас и още 50 данъчни склада с нефтопродукти. Допреди няколко месеца почти всичкият петрол в България беше с руски произход.

България забрани от 1 януари износа за ЕС на продукти от руски петрол, а от 1 март изцяло е забранен и вносът на петрол от Русия, с който досега работеше най-голямата рафинерия в страната. Тя е собственост на руската компания "Лукойл", която вече заяви намерения да продаде бизнеса си в България.

София се отказа изцяло от руския петрол заради войната на Русия срещу Украйна и наложените от ЕС санкции срещу Москва. Досега България се възползваше от изключение и продължаваше да внася руски петрол. Срокът на дерогацията беше до октомври 2024 г., но след множество критики управляващите решиха да ускорят отказа от руски петрол.

Целта на проверката на митниците сега е да се установят всички количества суров нефт, внесен от Русия, както и количествата на произведените от него нефтопродукти.

Новината идва, след като през декември с гласовете на ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС бяха приети промени, с които от 1 януари 2024 г. се забранява износа на горива, произведени от руски петрол. Решението беше предхождано и от други законодателни промени, свързани с ограничаването и по-стриктния контрол на бизнеса на руската „Лукойл“ в България.

„Целта на тази проверка беше да установи какви са количествата [руски нефт и продукти, произведени от руски нефт], които в момента са налични“, каза говорител на митниците пред Свободна Европа.

По-късно от агенция митници излязоха със съобщение, че към 1 януари 2024 г. в България са налични 126 890 694 литра суров нефт с произход или изнесен от Русия. Общо в страната са налични 473 268 974 литра суров нефт.

Свободна Европа изпрати и въпроси до фирмата собственик на рафинерията и бизнеса на „Лукойл“ в България – „Литаско“. От компанията, която е регистрирана в Швейцария, не изпратиха отговори.

През декември управляващото мнозинство взе решение за пълното прекратяване на вноса на руски петрол от 1 март. Преди българското правителство предприе и други действия срещу руската "Лукойл". През юли концесията ѝ за пристанище "Росенец" беше прекратена. Освен това беше приета и възможността контролът над рафинерията да бъде поет от особен търговски управител, назначен от правителството.

На два пъти Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби "Лукойл". Причината беше злоупотреба с господстващо положение на пазара на горива.

В същото време няколко доклада на неправилтествени организации показаха, че „Лукойл“ се е възползвала от вратички в закона, за да заобикаля европейските санкции.

В началото на декември руската компания съобщи, че заради поредицата действия на правителството и парламента обмисля да продаде бизнеса си в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG