Връзки за достъпност

Извънредни новини

Групировката от атентата край Москва е опитала нападения и във Франция, твърди Макрон


Еманюел Макрон и Владимир Путин по време на срещата им в Москва през 2022 г., малко след началото на руската инвазия в Украйна.
Еманюел Макрон и Владимир Путин по време на срещата им в Москва през 2022 г., малко след началото на руската инвазия в Украйна.

Групировката „Ислямска държава“, която пое отговорност за атентата край Москва в петък, е опитала да организира нападения и на територията на Франция. Това каза френският президент Еманюел Макрон в понеделник.

Близо 140 души загинаха, а над 180 бяха ранени след атака в концертна зала в предградията на Москва в петък. Отговорност за нападението пое „Ислямска държава“, а САЩ излезе с информация, че то е било извършено от клона на организацията „Ислямска държава – Хорасан“. Руските власти задържаха и обвиниха за атентата четирима души с таджикистански произход. Според руски съд те са се признали за виновни.

Владимир Путин обвини Украйна за участие в атаката, но украинският президент Володимир Зеленски отрече участие на Киев.

„Точно тази група опита атаки и на наша земя“, каза Макрон. Той добави, че от информацията на френските служби, както и на разузнаванията на партньори на Париж, именно „Ислямска държава – Хорасан“ стои зад атаката край Москва.

С този факт Макрон обясни и повишаването на нивото на готовност срещу заплахи за сигурността във Франция до максимална степен. По думите му Париж е предложил на Москва и съдействие в опит всички, свързани с атентата, да бъдат задържани максимално бързо.

„Мисля, че ще бъде както цинично, така и непродуктивно за самата Русия и сигурността на гражданите ѝ да използват този контекст и да се опитат да го обърнат срещу Украйна“, каза Макрон относно обвиненията, отправени от Владримир Путин срещу Киев.

В понеделникчетиримата обвинени за нападението Саидакрами Раджабализода, Фарадин Шамсидин, Мухамадсобир Файзов и Далерджон Мирзоев от Таджикистан се появиха в съда със синини, петна от кръв и подути лица. Малко по-късно руските власти съобщиха, че и четиримата са се признали за виновни.

Нападението е най-тежкият терористичен инцидент в Русия след обсадата на училището в Беслан през 2004 г., при която загинаха 333 души, много от които деца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG