Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия нарече управлението в България "режим" и критикува София заради 9 май


Говорителката на външното министерство в Русия Мария Захарова
Говорителката на външното министерство в Русия Мария Захарова

Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова нарече управлението в България "управляващия режим", сигнализира Дневник. Тя прави това в своя специална позиция, с която тя критикува отбелязването на 9 май в България като Ден на Европа, а не като Ден на победата над нацизма, каквато е практиката в Русия.

"Управляващият режим всячески се опитва да "преформатира" Деня на победата в Ден на Европа, като напълно пренебрегва своите международни задължения за съхраняване на културно-мемориалните обекти", казва Мария Захарова в своята позиция от 16 май.

Изказването идва, след като на 9 май в София се отбеляза Деня на Европа. Той се празнува и от всички останали страни в Европейския съюз като датата, на която френският министър на външните работи Робер Шуман предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), която дава началото на Европейския съюз. В България краят на Втората световна война и победата над нацизма се отбелязват на 8 май, тъй като тогава е подписана безусловната капитулация на Германия.

В позицията на Захарова управлението в България е определено като "власти" и като "режим", но не и като "правителство". Изразът "режим" често се употребява от руските власти особено по отношение на управлението в Украйна. В България думата се използва и от проруската "Възраждане" по отношение на управлението най-често като "престъпния режим".

Захарова казва още, че в България властите провеждат "курс към пренаписване на историята", но въпреки това има "мощна антифашистка традиция".

В позицията си тя пише и че управляващите след демократични избори в България всъщност провеждат "линия, която не намира подкрепа у съзнателната част от българското общество". Това са тези, които Кремъл не използва за първи път по отношение на България.

От началото на войната на Русия в Украйна отношенията между Москва и София са обтегнати. Още в началото България осъди войната, заради което Русия я определи за "неприятелска държава".

През 2023 г. свещеници в Руската църква в София бяха експулсирани от България заради подозрения в шпионаж. След това църквата беше затворена, а това доведе до спорове чия е нейната собственост.

Проверка на Свободна Европа установи, че земята под нея е руска собственост от повече от век. В началото на ноември държавното обвинение препоръча на регионалното министерство да заведе дело, за да си върне държавата собствеността над руската църква. Мария Захарова определи това като "открито проявление на враждебност" и заплаши българските власти, че "ще бъде търсена отговорност за техните незаконни действия".

Друга тема, която Захарова често коментира е тази за съветските паметници, след като през декември започна демонтажът на Паметника на Съветската армия (ПСА) в София. В тази връзка през декември тя отправи заплахи към страната и нарече премахването на паметника "варварски действия".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG