Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Конспиративни теории". Организация на журналисти осъди думите на Соня Момчилова, че Буча е пропаганда


Соня Момчилова
Соня Момчилова

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) осъди изявление на председателката на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова и поиска оставката ѝ.

Повод за позицията, публикувана в петък, са думите на Момчилова по повод убийствата, извършени от руската армия в украинския град Буча. Тя коментира случая по време на участието си в предаването “Контракоментар” на Асен Генов и определи случилото се в Буча като украинска “пропаганда”.

“Отричането или неглижирането на масови убийства може да бъде определено като “език на омразата” и излиза от границите на свободното изразяване”, пише АЕЖ.

“Отричането на геноцид се възприема като отричане на правото на съществуване на даден народ”, се добавя в позицията на журналистическата организация.

Организацията отбелязва, че случилото се в Буча “тепърва ще бъде обект на международно наказателно правосъдие”.

Буча е малък град край Киев, който беше окупиран от Русия в рамките на близо месец след началото на войната на 24 февруари 2022 г. След изтеглянето на руските сили от града по улиците му бяха открити множество тела, а на няколко места бяха намерени масови гробове. Киев обвини руската армия в масови убийства и военни престъпления.

Русия отрича да е извършила убийствата и твърди, че смъртните случаи са “инсценирани” от Украйна. Редица международни медии показаха, че това не е вярно.

България и Европейският съюз определят събитията в Буча като престъпления и подкрепят търсенето на наказателна отговорност от страна на Русия.

“Член на Съвета за електронни медии и особено негов председател би трябвало да притежава медийна грамотност, която да му позволява да се ориентира по-добре и да не приема конспиративни теории като валидна гледна точка”, пише още в позицията на АЕЖ.

Организацията призова президента Румен Радев, който номинира Момчилова за член на СЕМ, да каже дали споделя позицията ѝ. Същият призив журналистическата организация отправи и към партия ГЕРБ, която като парламентарна партия излъчи член на регулатора, който подкрепи избора на Момичлова за председател.

Група журналисти и правозащитници започнаха преди дни подписка с искане за оставката на Соня Момчилова заради думите ѝ за Буча.

Посолствата на Украйна и САЩ осъдиха изказването ѝ.

Самият Съвет за електронни медии (СЕМ) публикува в четвъртък позиция, с която се разграничи от “каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча”. Фактът, че липсва уточнение кои от петимата членове на съвета са я подкрепили, означава, че тя е била гласувана единодушно, включително и от председателката му Соня Момчилова.

"Да не ви пука – цивилни или не". Какво са правили руските военни в Буча
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:49 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG