Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Напълно само". Може ли да се защити дете, заснело как баща му бие майка му


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Домашното насилие обикновено се случва между двама души - насилник и жертва. Понякога обаче в стаята има и друг, по-малък човек. Детето може да не търпи физическите удари, но вижда всичко. В тази история то дори заснема видеозапис на баща му, който бие майка му.

Мъж бие съпругата си в дома им. Това е често срещана новина в България. По-рядко обаче се случва в социалните мрежи да се появи клип, заснет от дете, който показва акта на посегателството.

Такова видео беше публикувано във Фейсбук през уикенда. То е заснето от 13-годишната дъщеря на двойката в дома им в Бобов дол. Момичето изпраща клипа на баба си, която го публикува в социалната мрежа. Тя казва, че случаят на домашно насилие в кадрите не е единствен.

Новината от Бобов дол идва на фона на нарастване на регистрираните сигнали за физическо и психическо домашно насилие през последните месеци. Министерството на вътрешните работи (МВР) отчита повече докладвани посегателства след случая на Дебора Михайлова от лятото на 2023 г. Тогава тя беше пребита и обезобразена с макетен нож, а за това беше обвинен бившият ѝ приятел.

В случая от Бобов дол обаче няма само мъж извършител и жена жертва. Има и дете, което става свидетел на посегателството срещу неговата майка. Като такъв момичето се смята за жертва по Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН).

За да се стигне дотам, това означава, че детето е напълно само.

„За да се стигне дотам детето да направи този клип и да го изпрати на баба си, значи никой не му е помогнал“, казва за Свободна Европа Юлия Андонова от фондация П.У.Л.С., която помага на пострадали от домашно насилие.

„За да се стигне дотам, това означава, че детето е напълно само.“

Какво се знае до момента

В неделя във Фейсбук групата „Забелязано в Бобов дол“ е публикуван клип от сцена на домашно насилие. В него се вижда как мъж бие жена, блъска главата ѝ във вратата и дърпа косата ѝ.

Видеото е публикувано от Спаска Цветкова - майката на пострадалата жена. В описанието Цветкова е написала: „Най-добрият съпруг“, вижте колко много „обича“ жена си“. В коментарите тя пояснява, че видеото е заснето от дъщерята на двойката - 13-годишно момиче. Освен него, в семейството има и още едно дете.

Във вторник на сайта на Областната дирекция на МВР се появи информация, че по случая е образувано досъдебно производство за упражнено домашно насилие.

39-годишен мъж е причинил лека телесна повреда на съпругата си в семейното им жилище“, пише в съобщението. За случая е уведомена и прокуратурата, а пострадалата жена и дъщеря ѝ са вече разпитани.

От районната прокуратура в Кюстендил казаха за Свободна Европа, че на мъжа е повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда в условията на домашно насилие. Той е задържан за срок от 72 часа и през следващите дни предстои да му бъде наложена мярка за постоянно задържане.

По време на брифинг от прокуратурата казаха, че през 2019 г. жената е подала заявление в районното управление в Бобов дол за упражнено домашно насилие от същия мъж. Впоследствие обаче се е отказала и не се е стигнало до образуването на досъдебно производство.

Според майката на жената това не е първото подобно посегателство. В коментарите под клипа тя пише: „Вече не знам какво да направя, нека да видят какво [той] прави постоянно с [майката и децата].“

Мъжът е осъждан в миналото и има условна присъда за хулиганство.

Какво следва за децата свидетели

В ЗЗДН пише, че „за психическо насилие върху дете се смята и всяко домашно насилие, извършено в негово присъствие“, а не само посегателствата, в които детето е засегнато пряко.

„Това, че детето е свидетел на насилие, без значение срещу майка му или баща му, се отразява тежко“, казва Юлия Андонова. „Може никой да не го е ударил, но това не го прави по-малко жертва.“

Затова българското законодателство предвижда различни мерки за подкрепа на деца, които са станали свидетели на домашно насилие. Те трябва да получават услуги за защита, помощ и подкрепа.

Това включва работа с психолог, участие в програма за възстановяване, настаняване в защитено жилище или кризисен център при нужда и т.н. Същите услуги се предвиждат и за пострадалия от насилието родител на детето.

Тяхната цел е да помогнат и на родителя, и на детето да продължат живота си без насилие.

Това не става с магическа пръчка.

„Това не става с магическа пръчка“, казва Андонова. „Нужни са години терапевтична работа, за да може пострадалите и свидетелите да се възстановят.“

„Проблем е и това, че не навсякъде в България има места, където засегнатите от домашно насилие могат да получат професионална подкрепа“, добавя Андонова. Макар тези услуги да се предвиждат от закона, те не са еднакво достъпни в цялата страна.

Друга възможна мярка за защита е временното настаняване на детето при родителя, който не е извършил насилието. Със съдебно решение може да се наложи комуникацията между детето и родителя, който е извършил насилието, да се случва в защитена и регулирана среда под надзора на психолог.

Отделянето на детето от родител също е възможно, но това е „най-крайната мярка в закона“, казва Андонова. „Тя се прилага само когато всички други ресурси за закрила са изчерпани - например, в случаите, в които животът на детето е поставен в риск.“

Институцията, която трябва да насочи пострадалото дете към всички тези защитни мерки, е местният отдел за закрила на детето към Агенцията за социално подпомагане (АСП). От пресцентъра на АСП Свободна Европа научи, че Отдел „Закрила на детето“ в Бобов дол се е самосезирал по случая с 13-годишното момиче.

От Държавната агенция за закрила на детето също казаха за Свободна Европа, че са се самосезирали и следят информацията по случая.

Поредният епизод

Случаят от Бобов дол не е изолиран. В същия ден и в същата област органите на реда съобщиха за още един случай на домашно насилие - 59-годишен мъж е нанесъл на съпругата си удари с тесла по главата. От мъжа са иззети пистолет и незаконно притежавана пушка.

Докладването на подобни посегателства нарасна, след като насилието срещу Дебора Михайлова от лятото на 2023 г. предизвика многохилядни протести в цялата страна.

По същото време бяха приети и дългоочаквани промени в Закона за защита от домашното насилие, които предвиждат по-добра превенция и защита на пострадалите.

С измененията беше удължен срокът, в който преживелите насилие жени могат да подадат молба за защита. Заложи се и създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие, както и на Национална информационна система, която да събира данни за случаите.

Прилагането на тези нови мерки обаче се забави с няколко месеца. Националният съвет проведе първото си заседание през февруари, а изграждането на информационната система започна едва този вторник.

Според Андонова, за да се осигури ефективна превенция на домашното насилие и случаите да се ограничат, е нужно всички свързани институции да работят заедно - полиция, социални услуги, отдели за закрила на детето, училища и т.н.

Според неправителствени организации за правата на жените, от началото на 2024 г. досега най-малко 3 жени са убити от свой партньор или друг близък мъж. За 2023 г. убитите са поне 21.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG