Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всеки ден има подобни заглавия". Кой поред е случаят на домашно насилие с простреляна жена от Русе


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Жена на 39 години беше простреляна в Русе в сряда вечерта. Заподозрян е мъжът, с когото жената е живяла на семейни начала и който е намерен мъртъв след престъплението. Според полицията той се е самоубил.

Тази новина идва в края на една година, изпълнена със случаи на домашно насилие. Най-известен стана този на 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора, която беше пребита и обезобразена с макетен нож. Обвинен беше бившият ѝ приятел, а случаят предизвика многохилядни протести в цялата страна.

Оттогава насам МВР отчита нарастване на регистрираните сигнали за домашно насилие - физическо и психическо.

Неправителствените организации също наблюдават такъв ръст, казва за Свободна Европа Виктория Петрова от организацията за женски права Български фонд за жените (БФЖ).

„Всеки ден има подобни заглавия и брутални случаи на насилие навсякъде. Понякога дори не научаваме за тях“, добавя Петрова.

Престъплението срещу простреляната жена в Русе е поредният такъв случай.

Какво се знае до момента

Жената е била простреляна в козметично студио в русенския квартал „Възраждане“. В това студио тя работи като маникюристка.

Според окръжния прокурор на Русе Георги Георгиев жената е открита в заключеното помещение „в безпомощно състояние“ - с огнестрелна рана в гърба, множество порезни рани по главата и с белезници на ръцете. Загубила е много кръв. Сигналът за престъплението е подаден около 20 часа от майка ѝ.

Жената е откарана в интензивно отделение, където в момента се намира в критично състояние. Тече кампания за даряване на кръв за пострадалата, без значение от кръвната група.

Няколко часа след престъплението полицията е намерила 46-годишния заподозрян извършител. Той е открит мъртъв в автомобил. Най-вероятната версия за смъртта му според полицията е самоубийство чрез задушаване с отровни газове.

Органите на реда освен това са открили пистолета, с който е била простреляна жената. Липсващ патрон от него е намерен в козметичното ѝ студио.

Мъжът е гражданин на Румъния и през 2018 г. е бил осъден на 6 години затвор заради трафик на хора.

По думите на окръжния прокурор Георгиев „тепърва“ ще се проверява каква част от присъдата е излежал мъжът и защо сега се е намирал в България. Прокуратурата няма данни той да е работил в страната, не е бил и осъждан от българските власти. Досега не са подавани сигнали за домашно насилие срещу румънския гражданин от пострадалата жена.

Мотив ли е ревността

На брифинга в четвъртък окръжният прокурор посочи ревността като водеща версия за престъплението срещу простреляната жена. Това е често срещано обяснение от страна на институциите след случаи на домашно насилие.

„Има тенденция някои съдии да използват ревността като смекчаващо вината обстоятелство, а това е абсолютно недопустимо“, казва Виктория Петрова.

„Нищо не дава право на някого да посегне над живота на друг заради ревност или чувство за собственост.“

Насилие в края на годината

В четвъртък БТА съобщи за още един случай на домашно насилие от Русе - тежък побой над 34-годишна жена. Тези случаи не са изолирани.

„Знаем, че най-малко 20 жени от началото на годината са били убити от мъже. Най-често това са техни близки - съпрузи, интимни партньори, синове и т.н.“, казва Петрова и добавя, че убитите и пострадалите жени може да са много повече, но случаите им да не са достигнали до вниманието на медиите и публиката.

Данните за тези жени са неофициални и се събират от неправителствени организации по публикации в медиите, защото държавата не води официална статистика.

Петрова и нейните колеги в сферата очакват това да се промени през 2024 г., когато ще влязат в сила дългоочаквани промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН). Те предвиждат по-добра превенция на насилието, основано на пола, и по-широки възможности жените да потърсят помощ.

Парламентът първоначално отхвърли промените през януари 2023 г., но през юли обновеният закон беше окончателно приет от новото Народно събрание.

С измененията беше удължен срокът, в който преживелите насилие жени могат да подадат молба за защита. Заложи се и създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие, както и на Национална информационна система, която да събира данни за случаите.

В промените обаче имаше пропуск - те не обхващаха жертвите на насилие, които са в интимна връзка с насилника си, без да имат брак или да живеят заедно на семейни начала. Няколко седмици по-късно това беше поправено заради обществения натиск след случая на Дебора, която е била в интимна връзка с обвиняемия за преживяното от нея насилие.

Сега ЗЗДН обхваща и хората в интимна връзка като Дебора. Според закона обаче това означава връзка между мъж и жена, продължила повече от 60 дни. Тази дефиниция също ограничава достъпа на много хора до защита от домашно насилие.

„Тези промени със сигурност са дългоочаквана и закъсняла стъпка в правилната посока“, казва Виктория Петрова и добавя, че по-важното е как те ще се приложат на практика през новата година.

Петрова има надежда, че с влизането в сила на промените в ЗЗДН ще проличи истинската промяна в политиката срещу домашното насилие в България.

„Но все пак някои от тези животи можеше да бъдат спасени, ако депутатите бяха приоритизирали този проблем навреме“, добавя тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG