Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО призовава Русия да се оттегли от Молдова


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО подкрепя Молдова и призовава руските сили да се оттеглят от територията на страната. Това беше обявено по време на среща между генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и молдовския премиер Дорин Речан в Брюксел.

Става въпрос за сепаратистката „Приднестровска молдовска република“ – ПМР. В началото на 90-те тя не иска да се отделя от СССР и се провъзгласява за независима. Тя не е призната от никого, включително и от Русия, но е изградила свои собствени „държавни“ структури и провежда избори. На територията на ПМР от години има руски войски.

„НАТО изцяло подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Молдова, призоваваме Русия да изтегли силите си от територията на страната“, каза Столтенберг. По думите му Москва продължава да оказва натиск над Молдова с изнудване в областта на енергетиката, както и с разпространението на дезинформация, като се стреми да се дестабилизира обществото и да се подкопае демокрацията в страната.

От своя страна Дорин Рачин каза, че Молдова има желание да участва не само в мисии, но и в учения на НАТО, макар че не е член на Алианса.

„Руското нападение над Украйна ни накара да предприемем допълнителни стъпки за нашата сигурност и за укрепване на обществото, институциите и нашата отбрана“, добави той.

Според конституцията на Молдова ПМР е нейна територия, но фактически тя е в ръцете на сепаратистите. ПМР поддържа собствена армия, но няма данни за числеността ѝ. Според различни публикации тя достига от 2 до над 10 хил. войници.

След началото на войната на Русия в Украйна Молдова обяви, че приема за сериозна заплаха потенциална атака на Русия или подкрепяните от нея сепаратисти в ПМР.

Кишинев на няколко пъти получи военна помощ от няколко от страните членки на ЕС. От средата на 2022 г., няколко месеца след началото на руската инвазия в Украйна, Молдова и Украйна получиха официален статут на страни кандидатки за членство в ЕС.

В последните месеци на няколко пъти Кишинев изгони руски дипломати, докато в посолството на Москва в страната не останаха едва 10 служители. В началото на 2023 г. прозападната президентка Мая Санду съобщи за подготвян от Русия преврат.

През октомври бяха въведени и ограничения, с които да се попречи на проруска партия да се яви на избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG