Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Взех да ги наричам ГЕРБ-ДПС". Николай Денков вижда риск около продажбата на "Лукойл"


Премиерът Николай Денков по време на интервюто си за предаването "120 минути" по бТВ.
Премиерът Николай Денков по време на интервюто си за предаването "120 минути" по бТВ.

Евентуална продажба на компанията „Лукойл“ е свързана с рискове, така че правителството обмисля начините, по които може да ги избегне. Това стана ясно от интервю на премиера Николай Денков за предаването „120 минути“ на bTV.

Думите му идват дни след съобщението на „Лукойл“, в което се казва, че компанията обмисля продажба на бизнеса си в България.

Денков посочи два елемента от най-големия риск, който може да съпътства такава продажба:

  • Бизнесът да отиде в „неподходящи ръце“ чрез фиктивна продажба;
  • Да се окаже, че рафинерията не е захранена с петрол.

Темата е била обсъждана на две заседания на Съвета по сигурността, каза Денков и добави: „риска го видях не само аз“.

Премиерът се притеснява от появата на „някаква фирма, компания, офшорка“, която да се появи в ролята на купувач, но да не може да осигури работа на рафинерията.

Сходно опасение от фиктивна продажба беше изразил в събота и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. За разлика от Денков, който не даде примери, Петков беше посочил вероятността зад възможна „офшорка“ да се крие български или руски собственик.

Що се отнася до риска рафинерията да се окаже без петрол, Денков каза, че това би имало много тежки последици за пазара на горива и за хората, които работят тям. Печалби биха получили тези, които внасят горива, но губещо би било цялото общество.

Премиерът коментира и вероятността самата държава да поеме контрола над рафинерията, но уточни, че държавата би била в по-слаба позиция от компания като „Лукойл“, която има мрежа от контакти за изходни суровини, доставки и търговци. Важното е да осигурим контрол върху самата продажба, каза Денков – за да защитим страната от възможността да се извърши фиктивна продажба.

Той самият се надява да няма нужда от специално законодателство по този въпрос, но е готов да предложи и такава мярка на парламента, ако се окаже, че има нужда от по-добра защита.

Денков беше попитан за необяснимия обрат в позицията на ГЕРБ и ДПС, които седмици наред настояваха за незабавна отмяна на правото на „Лукойл“ да внася руски петрол, а преди дни се съгласиха тази отмяна да настъпи чак на 1 март, както настояваха от ПП-ДБ.

Денков отклони вероятността за сценарий, отрече да е сключвана сделка с партньорските формации и каза, че се надява да е победил здравият разум. При евентуална моментална отмяна на дерогацията би възникнало нарушение на доставките на петрол, после скок на цените, след това реална опасност рафинерията да спре работа, а накрая и да падне цената на самата рафинерия, което да улесни бъдещия купувач.

Запитан защо ПП-ДБ трябва да съгласува свои стъпки с ДПС, след като ГЕРБ е напълно достатъчен за обикновено мнозинство в парламента, Денков се изрази така, както и Кирил Петков в събота – като каза, че двете формации действат като една партия. „Аз даже взех да ги наричам ГЕРБ-ДПС“, каза той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG