Връзки за достъпност

Извънредни новини

Общински съветник от ПП предизвика катастрофа и отказа тест за алкохол. Партията поиска оставката му


Благовест Георгиев
Благовест Георгиев

„Продължаваме промяната“ (ПП) съобщи в събота, че ще приеме оставката на общинския съветник Благовест Георгиев.

Това се случи, след като в петък вечерта Георгиев предизвика катастрофа в столицата и отказа да даде проба за алкохол и наркотици. Той е задържан в ареста на Четвърто районно управление, като свидетели са потвърдили, че той е управлявал автомобила.

Георгиев е член на три комисии в Столичния общински съвет (СОС), една от които е по транспорт и пътна безопасност.

"Ще приемем без колебание оставката на Благовест Георгиев от позицията общински съветник", съобщиха от пресцентъра на ПП. Партията определи поведението му като "недопустимо, опасно за околните и нарушаващо не само законите и правилата, но и обществения морал".

В събота Борис Бонев от "Спаси София" (СС) също осъди действията на Георгиев в профила си във Фейсбук. СС е в местна коалиция с ПП и "Демократична България" (ДБ).

Министерството на вътрешните работи (МВР) съобщи, че шофьорът е избягал от местопроизшествието, а по-късно е отказал да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества.

Според очевидци лек автомобил „Ауди“ е навлязъл в насрещното платно и се е сблъскал с друго превозно средство. Сигналът за инцидента е подаден около 21:00 ч., като пристигналите на място полицаи са установили самоличността на 43-годишния водач.

При проверка са установили, че той е бил засичан от полицейски екипи и в миналото. През 2007 г. е бил спрян и също се е позовал на правото си да откаже тестване. През 2017 г. е установено, че е шофирал с 0,8 промила алкохол в кръвта, вследствие на което шофьорската му книжка е отнета за осем месеца и му е наложена глоба от 700 лв.

Новината идва на фона на редица смъртоносни катастрофи в столицата през последните години. През 2023 г. 15-годишно момче загуби живота си, след като беше блъснато от пиян шофьор на пешеходна пътека. По-рано млад шофьор уби 24-годишна жена и 23-годишен мъж на пешеходна пътека на бул. „Сливница“.

През 2022 г. две млади жени загинаха на тротоара на бул. „Черни връх“ при катастрофа, причинена от бившия футболист Георги Семерджиев, който преди това е бил санкциониран десетки пъти за нарушения на пътя. Осъждан е и за наркотици. За убийството на „Черни връх“ Семерджиев беше осъден на 20 години затвор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG