Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът на ООН призна част от исковете на Украйна срещу Русия за финансиране на тероризма


Сградата на Международния съд на ООН в Хага, Нидерландия.
Сградата на Международния съд на ООН в Хага, Нидерландия.

Международният съд на ООН издаде смесено решение по иск на Украйна срещу Русия от 2017 г.

Киев твърди, че Москва е нарушила международните конвенции за борба с финансирането на тероризма, като е въоръжавала и подкрепяла проруските сепаратисти в Източна Украйна от 2014 г. насам.

Новината идва на фона на вече двегодишната война, която Русия води срещу Украйна, след като нахлу непровокирано на територията ѝ. Украинските въоръжени сили се сражават с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна в конфликт, в който от април 2014 г. насам са загинали повече от 13 000 души.

Украйна поиска от съда да нареди на Москва да спре финансирането на сепаратистите в Източна Украйна и да изплати обезщетение за нападенията им.

Според Киев Москва е отговорна за действията на сепаратистите в Донбас, включително за свалянето на малайзийския Боинг през 2014 г., когато загинаха 298 души.

Русия отрича да е замесена в свалянето на пътническия самолет. Но ръководеното от Нидерландия международно разследване заключи, че самолетът е бил свален от руска ракетна установка "Бук", разположена на контролирана от сепаратистите територия.

Украйна също така обвинява установените от Русия власти на незаконно анексирания през 2014 г. украинския полуостров Крим в расова дискриминация. Според Киев те потискат правата на живеещите там етнически татари, украинци и други малцинства.

Киев очакваше решението да създаде прецедент, който да повлияе на други дела, заведени срещу Русия във връзка с действията ѝ на украинска територия.

В сряда базираният в Хага съд обаче уважи иска частично. Той се съгласи, че Москва е нарушила договорите на ООН за борба с дискриминацията, като не е защитила образованието на украински език в Крим.

Съдът обаче отхвърли твърденията на Украйна за дискриминация спрямо етнически татари и украинци на Крим. Според съда не може да се твърди с пълна сигурност, че кримските татари са били преследвани конкретно по етнически признак, а не по политически причини.

Съдът не се съгласи и с искането на Украйна Русия да ѝ плати репарации.

В решението си съдът призна, че Русия е нарушила Конвенцията за борба с финансирането на тероризма, тъй като не е разследвала участието на представители на "Луганската" и "Донецката република" в терористични формирования. Съдът обаче каза, че не разполага с достатъчно доказателства, за да приеме донецките и луганските сепаратисти за терористи.

На 2 февруари се очаква Международният съд на ООН да се произнесе по друг иск, подаден от Киев срещу Москва във връзка с нарушаването от страна на Русия на Конвенцията за предотвратяване на геноцида.

Базираният в Хага Международен съд (МС) беше създаден след Втората световна война, за да разрешава правни жалби, подадени от държави за предполагаеми нарушения на международното право. Това е върховната съдебна институция на ООН. Решенията на МС са задължителни, но той няма пряко средство за тяхното изпълнение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG