Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел и Хамас влязоха в списък на ООН със страни и милиции, които застрашават деца


Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш включи Израел и палестинските групировки Хамас и Ислямски джихад в ежегоден списък със страни и милиции, които заплашват сигурността на деца по света. През следващата седмица Гутериш ще представи списъка пред Съвета за сигурност на ООН, който ще трябва да реши дали ще предприеме някакви действия.

Това става на фона на обсъждания в момента план за примирие в Газа, представен миналата седмица от американския американския президент Джо Байдън. Израел все по-често е критикуван, че нарушава международното право с военните си действия срещу цивилни. Съдът на ООН дори разпореди на Тел Авив "незабавно да спре" офанзивата си.

Войната започна през миналия октомври, след като Хамас извърши безпрецедентна атака, при която бяха убити около 1200 души, а над 240 бяха отвлечени. Палестинската групировка е определяна като терористична от САЩ, ЕС, Израел и други държави.

Във списъка, изготвян от генералния секретар на ООН досега са присъствали организации като Армията за независимост на Качин в Мианмар, например. Миналата година в него попадна и Русия, която обвинявана от Украйна в масово депортиране на деца след началото на непредизвиканата си инвазия през февруари 2022 г.

След като списъкът бъде изпратен на Съвета за сигурност на ООН, членовете му гласуват дали да предприемат някакви действия срещу включените в него. САЩ са сред петте постоянни държави членки на съвета и се очаква да не подкрепят евентуални действия срещу техния дългогодишен съюзник Израел.

В предговора на миналогодишния доклад на ООН се казва, че той изброява страните, участващи в "убийства и осакатяване на деца, изнасилвания и други форми на сексуално насилие, извършвани срещу деца, нападения срещу училища, болници и защитени лица", припомня БТА.

Ръководителят на кабинета на Гутериш се е обадил на посланика на Израел в ООН Гилад Ердан в петък, за да го информира, че страната му ще бъде включен в доклада, съобщи говорителят на световната организация Стефан Дюжарик.

"Хамас ще продължи още повече да използва училища и болници, защото това срамно решение на генералния секретар само ще даде на Хамас надежда да оцелее, да удължи войната и да удължи страданията", реагира остро Ердан в свое изявление.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху също разкритикува решението на Гутериш, заявявайки, че "ООН се постави в черния списък на историята заедно с онези, които подкрепят убийците от Хамас".

Междувременно Израел нанесе нови удари в Ивицата Газа, докато международните дипломатически усилия за постигане на примирие все още не дават резултат.

Израелски танкови подразделения са напреднали към югозападните покрайнини на град Рафах до границата с Египет, твърдят местни жители, цитирани от световните агенции. Танкове са забелязани в квартал Ал Изба близо до крайбрежието.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG