Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съветът за сигурност на ООН подкрепи плана на Байдън за примирие в Газа


Момче дърпа количка сред разрушенията на втория по големина град в Ивицата Газ Хан Юнис
Момче дърпа количка сред разрушенията на втория по големина град в Ивицата Газ Хан Юнис

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция в подкрепа на плана за примирие след началото на войната в Ивицата Газа. Изготвената от САЩ резолюция беше приета с 14 гласа „за“ като само Русия се въздържа.

Войната между Израел и определяната за терористична групировка от САЩ и ЕС Хамас започна през октомври 2023 г. Тогава бойци на Хамас извършиха атака на израелска територия, при която бяха убити 1200 души, а други над 240 бяха отвлечени. Тел Авив отговори с обявяване на война, масирани удари и инвазия в територията на Ивицата Газа, управлявана от групировката. По данни на местните здравни власти загиналите на Израел са над 37 хил. души.

В текста на резолюцията на Съвета се приветства предложението на президента на САЩ Джо Байдън за прекратяване на огъня. Според Вашингтон то вече е прието от Израел, но не и от Хамас. Засега обаче Тел Авив, както и палестинската групировка не са дали официално съгласие.

Планът на Байдън предвижда пълно и неограничено спиране на огъня за първите шест месеца от примирието. През този период трябва да бъдат освободени израелски заложници, а в замяна Тел Авив трябва да освободи затворници, които се намират в Израел.

Вторият етап от плана предвижда окончателно прекратяване на боевете и освобождаване на останалите израелски заложници. В последната фаза на плана е заложено възстановяване на Ивицата Газа.

Според постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензя, приетата резолюция може „да остане само на хартия“.

„От началото на изострянето на обстановката в Газа Съветът прие вече три резолюции, изпълнението на чиито разпоредби остава само на хартия“, каза той.

Представителите на Хамас, както и на другата групировка, с която Израел воюва – Ислямски джихад, приветстваха резолюцията. Същото направи и президента на Палестинската автономия Махмуд Абас. Предложението вече получи подкрепа от Египет и Катар.

Израел и Хамас не успяват да постигнат договорка за прекратяване на огъня от няколко месеца. Двете страни предлагаха различни варианти, а в преговорния процес участваха още САЩ, Египет и Катар.

В понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна на поредна своя обиколка в Близкия Изток в опит да договори предложеното от Вашингтон примирие.

Ден по-рано един от членовете на военния кабинет на Бенямин Нетаняху - Бени Ганц се оттегли с мотив, че премиерът няма план за завършване на войната в Ивицата Газа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG