Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгария постави ново условие на Швеция, за да я допусне в НАТО


Унгарският премиер Виктор Орбан
Унгарският премиер Виктор Орбан

Унгария постави ново условие, за да позволи на Швеция да се присъедини към НАТО, предаде ДПА.

Новината идва, след като в края на януари Турция ратифицира приемането на Швеция. Така Унгария стана единствената страна членка на алианса, която все още не го е направила. Дни преди това унгарският премиер Виктор Орбан обеща съгласието и на Будапеща.

Дясното националистическо правителство на Орбан аргументира забавянето си с критиките на Швеция спрямо ситуацията с върховенството на закона в Унгария.

Консервативната националистическа партия ФИДЕС на премиера Орбан съобщи, че заедно с по-малкия си партньор в управляващата коалиция - Християндемократическа народна партия, настояват шведският премиер Улф Кристершон да посети Будапеща преди Унгария да ратифицира членството на Швеция.

Кристершон разговаря с Орбан в кулоарите на извънредната среща на върха на Европейския съюз (ЕС) в четвъртък в Брюксел. Шведският премиер каза, че е имал "добър разговор" с унгарския си колега, но добави, че предпочита да не пътува до Будапеща, докато Унгария не даде зелена светлина за присъединяването на Швеция към НАТО.

Унгарската опозиционна коалиция, включваща леви и либерални партии, поиска специално заседание на парламента в понеделник за обсъждане на въпроса. Двете партии от правителството, които имат мнозинство, казаха, че техните депутати няма да присъстват.

По програма новата сесия на унгарския парламент трябва да започне на 26 февруари, като едва след това той ще може да гласува ратификацията.

Швеция кандидатства за присъединяване към НАТО заедно със съседна Финландия през май 2022 г. - три месеца след руската пълномащабна инвазия в Украйна. През април 2023 г. Финландия стана 31-ата страна членка на алианса.

Новото искане на Будапеща към Швеция дойде малко след като Унгария отстъпи пред Брюксел и се съгласи за предоставянето на нова военна помощ на Украйна от ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG