Връзки за достъпност

Извънредни новини

Висшият съдебен съвет отстрани временно прокурор по делото "Осемте джуджета"


Петьо Петров - Еврото с настоящия главен прокурор Борислав Сарафов. На заден фон е и бившата жената на Еврото - Любена Павлова.
Петьо Петров - Еврото с настоящия главен прокурор Борислав Сарафов. На заден фон е и бившата жената на Еврото - Любена Павлова.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност обвинител и образува седем дисциплинарни производства срещу прокурори и следователи заради казуса "Осемте джуджета", съобщи правният сайт "Лекс".

Разследването на Антикорупционния фонд (АКФ), наречено "Осемте джуджета", стана известно през 2020 г. То показа как асансьорният производител Илия Златанов е станал жертва на схема за изземване на част от бизнеса му, свързан с компанията “Изамет”. Основни участници в аферата са Петьо Петров - Еврото, бивш шеф на столичното следствие, и бившата му съпруга - Любена Павлова.

Отстранен е Дилян Деянов, прокурор от Окръжната прокуратура в Перник докато срещу него тече разследване. Предложението за отстраняването му беше внесено от изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

Прокурор Деянов не присъства на заседанието, а се яви неговият адвокат Людмил Рангелов. Изслушването му се проведе при изключени монитори.

Името на Дилян Деянов стана известно още в средата на август, когато беше съобщено, че той е обвиняем за длъжностно престъпление. Като част от закритата вече Специализирана прокуратура той вероятно е участвал в изземването на златни монети по случая, които са представени като "веществени доказателства" и впоследствие са предадени на трети лица.

Отново по предложение на Сарафов, в сряда прокурорската колегия на ВСС образува и дисциплинарни производства срещу седем прокурори и следователи, работили по делото "Осемте джуджета".

Предложените за наказване са прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев, както и на следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева.

По същото разследване са обвинени и бившите съпрузи Петьо Петров - Еврото и Любена Павлова. Те са обвинени за вещно укривателство за това, че на 23 март 2020 г. "в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление".

В началото на юли временният главен прокурор Борислав Сарафов разкри пред Висшия съдебен съвет (ВСС) серия злоупотреби в прокуратурата, свързани с „Осемте джуджета“. По думите му те са били „заметени под килима“ от предшественика му Иван Гешев и екипа му.

Сред основните злоупотреби, споменати тогава от него, беше именно връщането на доказателства, иззети във връзка с аферата „Осемте джуджета“.

Сарафов разпореди проверка по случая на Софийската апелативна прокуратура. Предложенията за административни наказания идват именно вследствие на тази проверка.

От съобщението на прокуратурата не става ясно какви точно ще бъдат наказанията. Предложенията вече са внесени в Прокурорската колегия на ВСС.

Случаят, известен като "Осемте джуджета", беше обект на разследване в Софийската градска прокуратура, което се оказа, че е било тайно прекратено.

Той обаче отново дойде на дневен ред, след като избухна открит конфликт между вече отстранения от поста главен прокурор Иван Гешев и тогавашния му заместник Борислав Сарафов. Тогава прокуратурата се активизира, а през май на Еврото беше издадена и европейска заповед за арест.

В края на май АКФ разпространи снимки на Петьо Еврото в компанията на Сарафов. В отговор на това той каза, че е ходил в ресторанта много по-малко пъти от Гешев.

Това съвпадна и с интервю на АКФ с Любена Павлова. В него тя казва, че основен съюзник на Еврото в незаконната му дейност е бил Сарафов, а не Гешев. Тя казва, че дори никога не е виждала последния в бившия ресторант, който е бил използван като офис от Петьо Петров.

Тези твърдения обаче не попречиха на ВСС да избере Сарафов за временен главен прокурор. Преди това Гешев беше отстранен от поста, след като дългогодишните му поддръжници от ДПС и ГЕРБ промениха позицията си спрямо него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG